UETD UK İngiliz Parlamentosunda “Suriyeli mülteci krizi ve Türkiye’nin rolü” adlı etkinliği gerçekleştirdi.
İngiliz parlamentosundan Ali Kılınç bildiriyor. Lord Qurban Hussain’ in ev sahipliği yaptığı programa Prof. Dr. Talip Küçükcan da konuşmacı olarak katıldı.
AK Parti Adana Milletvekili, Prof. Talip Küçükcan, UETD’nin İngiliz Parlamentosunda düzenlemiş olduğu “Suriyeli mülteci krizi ve Türkiye’nin rolü” adlı etkinliğinde konuşmacı olarak katıldı.
Programa ev sahipliği yapan Lord Qurban Hussain, programı Ekimde katıldığı UETD Türkiye gezisi sürecinde yaşadıklarını ve düşüncelerini paylaşarak başladı.
Şanlıurfa Harran Mülteci kampın olağanüstü koşullarından bahsedip, PKK’nın Diyarbakır Suriçi bölgesinde gerçekleştirdiği terör saldırılarını kınayıp sözü Küçükcana bıraktı. Küçükcan konuşmasına 15 Temmuz darbe teşebbüsünü kınayan ilk uluslararası siyasetçi olan İngiltere Sir Alan Duncan’a ve İngiliz parlamentosuna desteklerinden dolayı teşekkür etti. “Eğer darbe gerçekleşseydi şuan burada sizinle bu konuşmayı yapıyor olmayacaktım” diyerek “Türk,Kürt, Alevi, Sünni bütün Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları o gece Demokrasinin nöbetçileriydi” ifadelerini kullandı.
Suriyeli mülteci krizine gelince, Küçükcan çarpıcı açıklamalarda bulundu. Estonya’da 50 tane mülteciyi kabul etme konusu ulusal tartışmalarına yol açmışken, İngiltere’de sadece 1000 Suriyeli mülteci barınıyor iken ve 300 milyon nüfusa sahip olan ABD sadece 10,000 mülteci kabul etmişken, Türkiye’de yaklaşık 2.7 milyon Suriyeli mülteci bulunduğuna dikkat çekti.
“Biz Suriyeli mültecileri Türkiye’ye değerli bir nitelik olarak görüyoruz, çoğu Avrupa ülkesi gibi bir yük olarak değil” diyerek, Türkiye’de Suriyeli mültecilere mülteci olarak değil, misafir olarak gördüklerini açıkladı. Hatay ve Sanlıurfa’nın yüzde 25’i Suriyeli mülteci iken, Kilisin yüzde 94’ü Suriyeli olduğunu açıklayarak, Suriyeli mülteci krizin Türkiye’nin sınırlarında olan etkisine önem gösterdi. Milyonlarca mülteci barındırılmsına rağmen, Türkiye’deki mültecilerin eşit haklara sahip olduklarını, çalışma fırsatları sunulduğunu, bedava eğitim ve sağlık gibi hizmetlerden faydalanabildiklerini vurguladı.
Dünya’da en çok Suriyeli mülteci barındıran ülke olmanın yanı sıra, Türkiye insani yardım ve bağış için ayrılan bütçe ile dünya ülkeleri arasında 2. sırada yer almaktadır. Sadece Suriyeli mülteci krizi için Türkiye hükümeti ve kuruluşlardan toplam 25 miyar dollar harcanmıştır. “Avrupa Birliği sözünde durmadı ve Türkiye’nin Suriyeli mültecileri bandırması için söz verilen 6 milyar dolların sadece yaklaşık 150 Milyon dolarını aktarmıştır”. Avrupa Birliği, Türkiye ile beraber çalışıp 21. yüzyılın en büyük krizi olan Suriyeli mülteci krizini sonlandırmanın mümkün olduğunu ve sorunu Türkiye ye yıkmakla bir yere varılmayacağını vurguladı.
“Avrupa’nın sınırları Türkiye’den başlar, hatta Suriye sınırından başlar… güçlü bir Türkiye güçlü bir Avrupa’dır” cümlelerini vurguladı.
Bu kriz sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da sorunu olduğunu ve Suriyeli mülteci krizin Avrupa’nın geleceğini belirleyeceğini ifade ederek konuşmasına son verdi.
Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER