Uluslararası Af Örgütü’nün yayımladığı rapora göre, Almanya’da ırkçılık kurumsal boyutlara ulaşmış durumda. Devletse, insanları koruyacak durumda değil.
Uluslararası Af Örgütü’nün hazırladığı son rapor, Almanya’da ırkçılık ve ırkçı saldırıların kapsamını bir kez daha açıkça gözler önüne serdi. Alman resmi makamlarının aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) skandalı karşısında neden başarısız olduğunu ve ırkçılığın bazı resmi kurumlarda nasıl kök saldığını ortaya koyan 80 sayfalık rapor, “Güvensizlik içinde yaşamak: Almanya, ırkçı şiddet kurbanlarını nasıl yüz üstü bırakıyor” başlığını taşıyor.
Raporun kamuoyuna tanıtımında konuşan Af Örgütü Almanya Şubesi Genel Sekreteri Selmin Çalışkan, “Almanya’da ırkçı motivasyonu olan saldırıların sayısı, bugün ülkenin tarihinde hiç olmadığı kadar yüksek. Devlet, insanları ırkçı saldırılara karşı mantıklı şekilde koruyacak durumda değil” değerlendirmesinde bulundu.
Almanya’daki kurumsal ırkçılığı anlatırken, NSU terör örgütünün ortaya çıkışının 5’inci yılına girildiğini hatırlatan Çalışan, “NSU cinayetlerinde yaşanan başarısızlıklar, Alman güvenlik kurumlarının durumdan ders çıkarmadığını da gösteriyor” şeklinde konuştu. Çalışkan, Almanya’da, bir taraftan sığınmacılara iyi davranan ve onlara yardımcı olan insanların bulunduğunu, diğer taraftan ise sığınmacılara ve onların kaldığı yerlere saldıran, sığınmacıların Almanya’ya ait olmadığını söyleyen kişilerin yaşadığını söyledi.
BU YIL 345 SALDIRI
Almanya İçişleri Bakanlığı’nın raporuna göreyse, geçen yıl ülkede sığınmacı barınaklarına yönelik bin 31 ırkçı saldırı gerçekleştirildi. Bu rakam, saldırıların 2013’e göre 16 kat arttığını gösteriyor. Sadece 2016’nın son çeyreğinde sığınmacılara düzenlenen saldırı sayısı ise 345’i buldu.