Kumpas davalarında baş rolü oynayan gizli tanıklar hakkında soruşturma başlatıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişleri Ergenekon, Balyoz, Zirve ve Faili Meçhul Cinayetler gibi tertiplerde gizli tanıklık yapan isimlerin ilişkilerini araştırıyor.
Kim oldukları belli değildi, ancak Türkiye’nin gündemini sarsan davaları temelden etkilediler. Kimlikleri ortaya çıktıkça neden kamuoyundan gizlendikleri daha iyi anlaşıldı. Kimi katildi, kimi tecavüzcü, kimi koyun hırsızı.
Emniyet Genel Müdürlüğü kumpas davalarının seyrini değiştiren gizli tanıkları mercek altına aldı. Ergenekon, Balyoz, Zirve Yayınevi, Faili Meçhul Cinayetler gibi tertip davalarında baş rolü oynayan gizli tanıklar hakkında soruşturma başlatıldı.
Soruşturmada, Tanık Koruma Kanunu kapsamındaki 105 gizli tanığın tüm ilişkileri incelenecek. Gizli tanıklarla F-tipi polisler arasındaki irtibatlardan yola çıkan müfettişler, bu kişilerin nasıl tanık yapıldığını araştırıyor.
Ergenekon davası avukatlarından Zeynep Küçük de “gizli tanıkların hangi pazarlıklarla ifade verdiğini” sordu.
105 gizli tanıktan 12’sinin estetik operasyonla yüzleri değiştirildi, gizli tanıklar davaların bitmesinin ardından istedikleri illerde polisin hazırladığı güvenli adreslere nakledildi. Bu adresler için genellikle şehirden uzak çiftlik evleri tercih edildi.
Gizli tanıklar arasında en tanınan isim Ergenekon davasının hem sanık, hem tanık, hem de gizli tanığı Osman Yıldırım’dı oldu. PKK yöneticisi Şemdin Sakık da Ergenekon davasında Deniz kod adıyla gizli tanıklık yapmıştı.
Haber: Özer Sürmeli