Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “F tipi örgüt Ermeni diasporasıyla dirsek temasında olan ABD’li senatörlerle birlikte çalışıyor.” dedi. Çavuşoğlu, örgütün ABD’li senatörlerle para alış verişi içinde olduğunu ve Türkiye aleyhine karar çıkartmak istediklerini belirtti. Çavuşoğlu, “ABD’nin tutumunda değişiklik olu mu?” sorusuna da “İlişkilerimizin bozulmasını arzu etmeyiz” yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F tipi örgütün Ermeni diasporası ilişkileri hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, örgütün diasporayla yakın ilişkideki ABD’li senatörlerle işbirliği yaptığını ve Türkiye aleyhinde karar çıkartmak istediklerini belirtti.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti öncesinde gazetecilerle sohbet eden Çavuşoğlu son gelişmeleri değerlendirdi. En önemli konulardan biri de Ermeni soykırımı yalanının yüzüncü yıl dönümü kapsamında diasporanın yaptığı çalışmalardı. Çavuşoğlu, F tipi örgütün diasporayla olan işbirliğine dikkat çekti.
Çavuşoğlu, “Paralel Yapı, Amerika’da, Avrupa’da başka yerlerde Türkiye aleyhine ne kadar lobi varsa onlarla işbirliği yapıyor. Ermeni diasporasıyla birlikte çalışan kongre üyeleri ve senatörlerle dirsek temasındalar. Onlara bağış yapıyor, çok para harcıyorlar. Onlardan Türkiye aleyhine karar çıkarmalarını istiyorlar. Hepsi aşikar.” dedi.
Çavuşoğlu, “24 Nisan Ermeni iddiaları konusunda ABD’de bir tutum değişikliği olur mu?” sorusuna da “Bizim ABD ile iyi ilişkilerimiz var. Bozulmasını arzu etmeyiz.” yanıtını verdi.
Bakan Çavuşoğlu, Fethullah Gülen hakkındaki yakalama kararına da değindi. ABD’nin istediği hukuki belgenin oluştuğunu belirten Çavuşoğlu, “bundan sonraki adım Kırmızı Bülten. Bu konuda ABD ile çok iyi bir işbirliğimiz var. İşbirliğini aksatacak adımlar atılırsa, bu bizi üzer işin doğrusu.” diye konuştu.
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dışişleri Bakanı olduğu döneminde yurtdışındaki Gülen okulları için yazdığı yazının da ortadan kaldırıldığını belirten Çavuşoğlu, “böyle bir yazının geçerliliği olmaz.” dedi.
Çavuşoğlu, sınırlardaki terörist geçişleriyle ilgili de “Yabancı savaşçılar konusunda herkesin kaygısı, bunlar ülkelerine döndükten sonra ne olacak? Bu kaygıyı biz de hissediyoruz” ifadelerini kullandı.