CHP Genel Merkezi’nin “Tüm CHP’li belediyeler cemevlerini ibadethane olarak meclislerinde kabul edecek ve ihtiyaçların karşılayacaklar” yönündeki tavsiye mektubunun ardından uygulamalar da başladı.
Ataşehir Belediye Meclisi’nde cemevlerinin ibadethane sayılmasını içeren CHP’li üyelerin önerisi AKP’li üyelerin ret oyuna karşılık CHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Beşiktaş Belediye Meclisi, Ocak ayı meclis oturumunda ilçedeki cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşmasıyla ilgili sunulan önergeyi ise oy birliği ile kabul etti.
Ataşehir Belediye Meclisi’nin Şubat ayı ilk toplantısında CHP’li meclis üyeleri cemevlerinin ibadethane sayılmasını önerdi. Belediye Meclisi’nin AKP’li üyeleri, bu öneriye tepki gösterdi ve bu düzenlemenin TBMM yetkisinde olduğunu öne sürdü. CHP’li meclis üyeleri ise insanların inanç özgürlüğüne vurgu yaparak, tüm din ve mezheplere saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Yapılan tartışmaların ardından cemevlerinin ibadethane sayılması önerisi AKP’li üyelerin hayır oyuna karşın CHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.
Ataşehir Belediye Meclisi’nin bu kararını değerlendiren Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Belediye meclis üyelerine teşekkür etti ve “2009 yılından bugüne kadar ilçemiz sınırları içinde tüm ibadethanelerin iç ve dış temizliği ile bahçe düzenlemesini belediye olarak yapıyorduk. Bu karar belediyemizin inanç özgürlüğüne duyduğu saygının ifadesidir” dedi.
Beşiktaş Belediyesi, Ocak ayı meclis oturumunda konu ile ilgili CHP Grup Başkanvekili Eyüp Birgün söz aldı. Birgün’ün meclise sunduğu yazılı önergede şu ifadelere yer verildi: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2 Aralık 2014 tarihli kararı, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14-6 ve 15. maddesinin 5. fıkrasının son cümlesi uyarınca cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadethanelere tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması için cemevlerinin İbadethane olarak değerlendirilerek yasanın tanıdığı hak ve hizmetlerinden yararlandırılması hususunda önergemizin Hukuk Komisyonu’na havalesini öneriyorum”. Önerge oybirliği ile kabul edildi.
Hazinedar: Özgürlükçü sosyal demokrasinin gereğini yapıyoruz
Konu ile ilgili açıklama yapan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, “İnsanlar inanç konusunda istedikleri şekilde ibadetlerini yapmakta özgürler. Biz Beşiktaş’ta özgürlükçü sosyal demokrasiye inanlar olarak bugüne kadar kilisede, sinagogda, havrada, camide ve cemevinde insanların ibadetlerini rahat ve özgür bir şekilde yapmaları için üzerimize düşen tüm görevlerimizi yerine getirdik. Bundan sonra da görevlerimizi yerine getireceğiz. Bugün mecliste aldığımız kararla da bu görevlerimizi yerine getirmeyi resmileştirdik” şeklinde konuştu.
Avcılar’da da cemevleri ibadethane olarak kabul edildi
14 önerge sahibinin önerisi üzerine, Avcılar Belediye Meclisi’ne cemevlerinin ibadethane olarak sayılmasını sağlayan önerge sunuldu. Sunulan önergede, Önergede, Cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması gerektiği belirtildi. Belediye Meclisine sunulan önergede şu ifadelere yer verildi: “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 2 Aralık 2014 tarihli kararı, 5393 sayılı Belediye Kanunun 14/b ve 15’inci maddesinin 5’inci fıkrasının son cümlesi uyarınca Cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması gerekmektedir. Bu sebeple, Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin hususunu CHP grubu olarak gündemimize alınmasını talep ediyoruz.”
Avcılar Belediye Meclisi’ne verilen önerge, oy çokluğuyla kabul edildi.
Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli ise cemevlerini ibadethane olarak değerlendirecek ve diğer inanç merkezlerine sunulan tüm hizmetler cemevlerine de sunacaklarını söyledi.