avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,4815
EURO
36,4027
ALTIN
2.955,78
BIST
9.301,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Avrupa’da ‘İslamofobik’ bir kamuoyu oluşuyor

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi (UHİM), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın desteği ile Avrupa’da yükselen ayrımcılık ve İslamofobi’yi raporlaştırdı. İslamofobi’nin yaygınlaşması ile yaşanan olayların örnekler halinde aktarıldığı raporda, Avrupa’daki pek çok kurum ve kuruluşun İslamofobi hakkında araştırmalarına yer veriliyor.

Avrupa’da ‘İslamofobik’ bir kamuoyu oluşuyor
A+
A-

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)’nın desteği ile UHİM son yıllarda Avrupa’da hızla yükselen İslamofobi’yi derinlemesine ele aldı. “Avrupa’da Yükselen Ayrımcılık İslamofobi” başlıklı raporda, Avrupa’da yaşanan olaylar incelendi. Avrupa’nın siyasi tarihi ve Avrupa’ya göçün tarihçesinin de ele alındığı raporda ırkçılık, İslamofobi ve nefret kavramları geçmişten günümüze geniş çaplı ele alınıyor.

Irkçılar iktidar oldular
Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’ye yakınlığı ile bilinen bir vâkıfın yaptığı araştırma sonucunun paylaşıldığı raporda, 2010 yılında Almanya’da aşırı sağcı görüşleri savunanların yüzde 10,5’den 2012’de yüzde 16’ya yükseldiği görülüyor. Raporda Avrupa’da yaşayan Müslümanların İslamofobik algılarını ortaya koymak için yapılan bir araştırma da dikkat çekiyor. Ayrımcılık ve ötekileştirme ile ilgili yapılan ankette, katılımcıların yüzde 75’i İslam hakkında düşmanca tutum ve davranışlara maruz kaldığını, yüzde 67’si medyada olumsuz Müslüman tiplemesine tanıklık ettiğini, yüzde 63’ü ırkçı davranışlara maruz kaldığını, yüzde 53’ü sözlü tacize uğradığını, yüzde 55’i komşularıyla ırkçı gerilimler yaşadığını belirtiyor. Raporda, Fransız ve Almanlarla yapılan başka bir ankette ise katılımcıların yüzde 40’dan fazlası, Müslümanları bu ülkelerin kimliğine yönelik tehdit olarak görüyor. Aynı araştırmanın bir başka sonucunda ise Müslümanlar Avrupa’daki topluma entegre olmadığı için suçlanıyor.

İslamofobik saldırılar yüzde 50 arttı
Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği (CCIF) tarafından yapılan araştırmalar İslamiyet karşıtı saldırıların 2014 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 50 arttığını gösteriyor. 2013 yılında 691 saldırı gerçekleştirilirken, 2014 yılında bu rakam yüzde 47,3 artarak 1000’in üzerinde saldırı gerçekleşti. 2013’te yapılan 691 saldırının 640’ı bireyler, 51’i ise kurumlar tarafından gerçekleştirildi.

“Namaz yasağı ayrımcılık değil”
Avrupa’da yaşayan Türk Müslüman nüfusun yanı sıra tüm Müslümanlara yapılan ayrımcılıklara örnekleriyle yer verilen rapor, pek çok akademisyen ve STK’nın çalışmalarıyla besleniyor. Raporun olaylar, örnekler ve tanıklar bölümünde çok sayıda hikaye karşımıza çıkıyor. Raporda Finlandiya’da 2011 yılında yaşanan olay ile Avrupa’daki çifte standart gözler önüne seriliyor. Finlandiya Milli Ayrımcılık Mahkemesi işçilerin mola odalarında namaz kılma yasağının ayrımcılık olmadığına hükmetmesi, Avrupa’da yaşanan olayların anlatıldığı örneklerden sadece bir tanesini oluşturuyor.

İslamofobi suç olmalı
İslamofobi’ye zemin hazırlayan nedenlerin ve çözüm önerilerinin sıralandığı raporda, yabancıların Avrupa’daki nüfuslarına oranla çok düşük siyasi temsile sahip olmasının ayrımcılıkla mücadeleyi zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. Ayrıca raporda, BM nezdinde İslamofobi’nin bir suç olarak kabul edilmesi, Türkiye’de AB Bakanlığı bünyesinde İslamofobi için özel takip birimi oluşturulması, üniversitelerde İslamofobi konusunda daha fazla akademik çalışma düzenlenmesi gerektiği gibi pek çok başlıkta İslamofobi’ye karşı çözüm önerisi sıralanıyor.

Avrupa Türk Gazetesi ©

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.