avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Pasaport harçlarının yarıya indirilmesi teklifi mecliste

Meclise sunulan bir kanun teklifiyle yurtdışında yaşayan vatandaşlar tarafından gündeme getirilen pasaport harç bedelinin yüksekliği sorunu çözüme kavuşturuluyor. Yeni düzenlemeyle pasaport harcının 18 yaşından büyükler için yarıya, küçükler içinse dörtte bir oranına düşürülmesi öngörülüyor.

Pasaport harçlarının yarıya indirilmesi teklifi mecliste
A+
A-

HABER MERKEZİ – Özellikle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarını etkileyen pasaport harç bedelleriyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Pasaport harçlarının düşürülmesi için TBMM’ye kanun teklifi sunuldu. Teklifi sunanın Meclis’in en büyük grubu olan AK Parti grubuna mensup İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu olması “harçlar üzerinde düzenleme olacak” beklentisini artırdı.

ANAVATAN’LA OLAN BAĞLARIN MUHAFAZASI VURGUSU
Milletvekili Yeneroğlu yaptığı Avrupa Türk Gazetesi’ne ulaşan basın açıklamasında, yurt dışında yaşayan vatandaşların Türkiye’ye yaptıkları seyahatler vasıtasıyla anavatan’la olan bağlarını muhafaza ettiklerine dikkat çekerek, seyahat masrafının azımsanmayacak bir kısmını oluşturan yüksek pasaport ücretlerinin düşürülmesinin bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. 10 yıllık bir pasaport için defter ve harç ücreti olarak 600 TL’ye yakın ücretin alındığı ve 4 kişilik bir aile için bu masrafın 2.400 TL’yi bulduğunu belirten Yeneroğlu, Türk vatandaşlarının yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkelerinde pasaport ücretlerinin çok daha düşük olduğunu, kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda 10 yıllık bir pasaport masrafının 300 TL’nin altına düşeceğini, 18 yaşından küçük çocuklar için ise 150 TL’nin altında olacağını belirtti.

yeneroglu

Almanya kökenli AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu

TÜRKİYE’LE OLAN BAĞLARIN KORUNMASI TEMEL HASSASİYETLERİMİZDENDİR
Son yıllarda Avrupa’da yaşanan ekonomik krizin bu ülkelerde yerleşik olan Türk vatandaşlarını da büyük ölçüde etkilediğini belirten Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşlar için pasaport taşımanın bir nevi zorunluluk olduğunun dikkate alınması gerektiğini ifade etti ve yüksek pasaport harçlarının yurt dışındaki vatandaşların Türkiye ile bağlarını sürdürmelerinin önünde engel teşkil ettiğine vurgu yaptı
“Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye ile olan bağlarının korunması temel hassasiyetlerimizdendir. Devamlı pasaport taşımak zorunda olan yurt dışındaki vatandaşlarımızın Avrupa’daki ekonomik kriz nedeniyle Türkiye seyahatleri azalmakta, bu durum ise akrabalarla olan iletişimin yanında dil ve kültür birikiminin de zayıflaması gibi bir sonucu beraberinde getirmektedir. Pasaport harçlarının düşürülmesiyle yurt dışındaki vatandaşlarımızın seyahat masrafları ciddi oranda azalacak, böylece vatandaşlarımızın Türkiye ile iletişimlerinin korunmasına dolaylı olarak katkı sağlanacaktır.

GENÇ NESİLLER İÇİN TÜRKÇE HASASİYETİ
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın yarısından fazlasının bulundukları ülkelerde doğduğu ve özellikle genç nesillerin Türkçe konuşma ve yazı kültüründen nispeten uzak olduğu dikkate alınırsa anavatanlarını ziyaret etmelerinin, akraba bağlarının yanında Türkiye’nin tarihi ve kültürüyle tanışık olmalarının teşvik edilmesinin elzem olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Bu açıdan çocuklu ailelerin özellikle desteklenmesi ve uygun ücretlerle pasaport alabilmelerinin sağlanması önemlidir. Bu sebeple, seçimler öncesinde Sayın Başbakanımız tarafından yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız için açıklanan pakette yer alan pasaport harçlarının makul bir seviyeye düşürülmesi önemli bir ihtiyacı giderecektir.”

GELİŞMELER AVRUPA TÜRKLERİNİ SEVİNDİRİYOR ANCAK DAHA ÇOK İŞ VAR YAPILACAK
Önceki günlerde emeklilerin araçlarının Türkiye’de 2 yıl kalabilmesi haberimizden sonra pasaport harçlarının da düşürülmesi teklifinin meclise getirilmesi Avrupa Türkleri arasında sevindirici karşılanırken dövizle askerliğin bin Euro’ya düşürülmesini beklentisini sırada getirdi. Ancak şu bir gerçek ki, Yeneroğlu‘nun bu teklifi siyasi kulislerde ve Avrupa Türkleri arasında, sözünde duruyorlar söylemine neden oldu.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.