avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Yeni dönemde Meclis 12 partiyle mesai yapacak

Yeni dönemde Meclis 12 partiyle mesai yapacak
30.06.2018
A+
A-


Yüksek Seçim Kurulu’nun geçici seçim sonuçlarını açıklamasının ardından, Cumhur İttifakı’nı oluşturan 3 parti, Millet İttifakı’nı oluşturan 4 parti ve HDP’nin yanı sıra HDP listelerinden seçime giren HTKP, EBP, ÖSP ve SYKP de Meclis tablosuna isimlerini yazdırdı. İşte Meclis’te yeni dönem…

 

TBMM, seçim sonrası işbaşı yapmak için hazırlıklara hız verdi. Milletvekillerinin kayıt işlemleri ve odaların hazırlıkları sürüyor. Meclis, bu kez geçen dönemlerden farklı olarak çok renkli bir siyasi yelpaze ile açılışa hazırlanıyor. Gazete Habertürk’ten Saliha Çolak’ın haberine göre Meclis’te, bilinenin aksine 8 değil 12 parti temsil edilecek.

GENEL BAŞKAN VEKİL

Cumhur İttifakı çatısı altında AK Parti ve MHP ile ittifak listelerinden BBP Meclis’e girdi. İttifakın yasal zemine kavuşturulması sayesinde genel başkanlar ya da parti üyeleri başka partilerin listelerinden aday gösterilebildi. Seçimde AK Parti 295, MHP 49 sandalye aldı. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhur İttifakı listelerinden Ankara Milletvekili seçildi.

ARTIK OY ENDİŞESİ

Cumhur İttifakı karşısında “artık” oyları ya da baraj altı kalınması durumunda ortaya çıkacak fazla vekillikleri kaybetmek istemeyen muhalefet partileri, Millet İttifakı çatısı altında toplandı. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi, Millet İttifakı’nı oluşturdu. Böylece bu partiler baraj sorununu aştı. CHP 146, İYİ parti 43 sandalye aldı.

CHP aynı zamanda parti oyuyla vekil çıkarmayacağı görülen Saadet Partisi’nden adayları listesine aldı. Konya 2. sıra adayı Abdulkadir Karaduman ve İstanbul 3. Bölge 9. sıra adayı Nazır Cihangir İslam, TBMM’ye CHP Milletvekili olarak girdi. Böylece Saadet Partisi 11 yıl sonra TBMM sıralarına CHP ile birlikte taşınmış oldu. İYİ Parti listesinden de Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal Afyonkarahisar Milletvekili seçildi.

HDP İLE 4 PARTİ, 2 PLATFORM

67 milletvekili çıkararak Meclis’in üçüncü büyük partisi olan HDP ise 4 farklı parti ve 2 platformun temsilcilerini Meclis’e taşıdı.

HDP listelerinden seçilen eski TKP Genel Başkanı olan ve ayrışma sırasında Halkın Türkiye Komünist Partisi’ne (HTKP) geçen Erkan Baş, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nden (ESP) Murat Çepni, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi’nden (ÖSP) İmam Taşçıer, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi’nden (SYKP) Tülay Hamitoğulları Adana Milletvekili oldu.

Eski Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy İstanbul’dan milletvekili seçilirken, geçen dönem eşgenel başkanlık da yapan Sosyalist Dayanışma Platformu Başkanı Serpil Kemalbay da HDP’den milletvekili oldu.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.