avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,5369
EURO
36,4401
ALTIN
2.958,94
BIST
9.136,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

‘Venezuela’ya dış müdahale ülkeyi içsavaşa götürebilir’

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Avrupa Parlamentosu’nun Venezuela’da Guaido’yu tanıma kararına tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “Dış müdahale çözüm getirmez. Venezuela’da içsavaşa bile neden olabilir” dedi. 

‘Venezuela’ya dış müdahale ülkeyi içsavaşa götürebilir’
07.02.2019
A+
A-

AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Romanya’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AP’nin, Venezuela’da kendini “geçici devlet başkanı” ilan eden muhalif lider Juan Guaido’yu tanımasına çok sert tepki verdi: “Bu şekilde dışarıdan müdahale sağlıklı değildir, doğru değildir, çözüm getirmez. Sorunu daha da derinleştirir. Allah korusun içerde bir içsavaşa sürüklenebilir.” 

DİYALOGLA ÇÖZÜM ŞART

Çavuşoğlu, bu ülkelerin taraf tutmak yerine Venezuela içinde diyaloğu ve Venezuela ile diyaloğu ön plana çıkarması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye’nin bu tür kararları doğru bulmadığını söyledi. Çavuşoğlu, “Maduro seçimle geldi. Dolayısıyla Venezuela halkının bu iradesine de saygısızlık etmesin kimse… Kamplaşma yerine sorunu nasıl çözeceğimize odaklanırsak Venezuela’ya ve Venezuela halkına daha çok yardımcı oluruz ve o bölgedeki birçok sorunu ortadan kaldırmış oluruz” dedi. 

YAPTIRIMA KARŞIYIZ

Almanya, Fransa ve İngiltere’nin, İran’a yönelik ABD yaptırımlarını bertaraf etmeyi öngören özel amaçlı ticari mekanizma kurmasıyla ilgili Çavuşoğlu şunları kaydetti: “Ticaretlerle ilgili bu yaptırımlar sadece İran değil, Avrupa ülkelerini ve Japonya dahil dünyadaki birçok ülkeyi etkiliyor. Dolayısıyla ABD’nin bu tavrına karşı AB’nin attığı bu adımları olumlu buluyoruz. ABD’nin bu kararlarından vazgeçmesi gerekiyor. Her türlü yaptırıma başından beri karşıyız.”  Çavuşoğlu, bugüne kadar AB’deki ülkelerle özellikle bu konuda görüşler ve politikalarının örtüştüğünü ancak kesin bir çözüm olmadığını sözlerine ekledi.

EN SICAK KARŞILAMA 

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu (OSPG) VII. Toplantısı’na katılmak üzere geldiği Odessa’da mevkidaşı Pavlo Klimkin tarafından karşılandı. 

AB ile ilişkilerimiz normalleşiyor

Romanya’nın partiler üstü bir politika izleyerek Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini belirten Çavuşoğlu, “Bu dönemde de AB ile ilişkilerimizin daha da normalleşeceğine inanıyoruz. Temaslar devam edecek” dedi. Çavuşoğlu, 15 Mart’ta Türkiye-AB Ortaklık Konseyi Toplantısı’nı anımsattı. 

‘Türkiye ile AB aynı gemide’ 

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 13-14 Mart’ta Brüksel’de düzenlenecek Suriye Konferansı’na büyük katkı sunacağını belirterek şöyle konuştu: “Türkiye ve AB aynı gemideyiz, Suriye’de siyasi çözüm istiyoruz. Konferansın ana odağı bu olacak çünkü insani koşulların, mülteci konusunun ve pek çok şeyin altında yatan neden de bu. Şimdiye kadar mültecilere nasıl destek verildiğini, Suriye’deki insani duruma ilişkin neler yapıldığını gözden geçireceğiz. En önemlisi, uluslararası toplum olarak siyasi sürecin ilerlemesine nasıl destek olacağımızı ele alacağız. Çavuşoğlu’nun konferansa büyük katkı sunacağını ve görüşmelerde önemli bir etki bırakacağını düşünüyorum.” 

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.