avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,5091
EURO
36,4713
ALTIN
2.954,16
BIST
9.112,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

UETD nedir?

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD)

UETD nedir?
09.08.2015
A+
A-

UETD kısa adını İngilizce Union of European Turkish Democrats adından alan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği, Avrupa’da yaşayan Türk yurttaşlarının 2004 yılında dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşvikiyle Köln merkezli kurulan bir sivil toplum kuruluşudur.

UETD ana amaç olarak Avrupalı Türklerin siyasal, sosyal ve kültürel gelişimini sağlayarak, bulundukları ülkelerdeki etkinliklerini artırmak amacında olmakla beraber düşünce olarak Türkiye yanlısı bir lobi örgütü olduğu bilinmektedir. Bu bakımdan UETD özellikle Almanya’da AK Parti tabanını aşan bir kapsama alanına sahiptir ve AK Parti’li olmayanların da UETD’de Türklerin ve Türkiye’nin çıkarı yararına yapılan çalışmalar nedeniyle bulundukları bir gerçektir.

Germaniasiedlung

UETD Genel Merkezi, 2004 yılından önce boş olan ve adına Almanca “Germaniasiedlung” Türkçe’de Germania yerleşim adı verilen bu tarihi binada çalışmaktadır.

Merkezi Almanya’nın Köln kentinde bulunan UETD’nin Genel Başkanlığına 19 Aralık 2009’da Hasan Özdoğan (sol’da) seçildi. Tek liste ile girilen seçimde, Özdoğan’ın listesi 36 evet, 2 hayır ve 2 çekimser oy aldı. Hasan Özdoğan görevi eski Genel Başkan Süleyman Arslan’dan (ortada) devraldı. Kongre’ye Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Baş (sağ’da) ve Başbakanlık Müşaviri, UETD eski Genel Başkan Sadettin Kılıç’ta katıldı (arkada sağ’da).

Daha öncede AK Parti’nin Avrupa’daki örgütü görünümüne sahip olan UETD, Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ağustos 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı seçilmesiyle beraber konumu daha farklı yorumlanarak artık parti’den bağımsız ancak her zaman gönül bağı içinde olduğu değerlendirilmektedir. Bu bağlamda UETD’nin AK Parti ile Cumhurbaşkanı Erdoğan tercihi arasında olması halinde Erdoğan’a daha yakın olduğu kesindir. Nitekim AK Parti seçim dönemlerinde olmak üzere yani dönemsel olarak Türklerin yaşadığı yerlerde seçim çalışması ve propaganda yapmaktadır. Bu dönemlerde UETD’nin desteğinin olduğu söylenebilir.

UETD özellikle 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ile 2015 Genel Seçimlerinde Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) hedefi haline getirilerek, bu Paralel çetenin bel altı iftiralarına maruz kalmıştır.

2013’te yapılan Kongre’yle göreve getirilen mevcut UETD’nin tepe yönetimi, en önemli yöneticileri; solda sağa Genel Başkan Yardımcısı Halkla İlişkiler Başkanı Mehmet Kara, Genel Başkan Süleyman Çelik ve Genel Başkan Yardımcısı Basın-Medya Başkanı Dursun Döngel.

9 Ağustos 2015 itibarıyla UETD’nin Avrupa’da 14 ülkede toplam 162 şubesi mevcuttur. Bu şubeler seçim dönemlerinde 32 seçim bölgesi olarak çalışacak şekilde yapılanmıştır. Genel Merkez binası Köln’de bulunan UETD, Kongresi’ni 3 yılda bir yapmaktadır.

UETD, 5.Olağan Kongre’sini 28 Şubat 2016’da yapmıştır.

UETD Genel Başkanları sırası ile şu şekildedir:
Sadettin Kılıç ( 2006 – 2007)
Süleyman Arslan (2007 – 2009)
Hasan Özdoğan (2009 – 2013)
Süleyman Çelik (2013 – 2006)
Zafer Sırakaya (2016 – )

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL ARAŞTIRMA / PORTRE

uetd yeni yonetimi isimler

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

  1. Mehmet dedi ki:

    Bu kurulus gec kalinmislikla birlikte zararin neresinden dönulse mantigiyla dusunulmelidir

    ayriyeten kurulusun parti gibi degilde ulusal olarak bakip milli suurla hareket etmeyi yeğler.

    Bu kukulusa bu zamanlarda herzamankinden daha çok ihtiyacimiz oldugu asikardir umarim yanilmayiz.

    Avrupadaki nuslumanlarin bir sensörgibi bu kulus araciligiyla gelisimini dahada hizlandiracagi kesin, buda dunya barisina faydalidir, ayriyeten kulusun avrupa ve turkiyenin cikarlarini koruyacagida asikardir