avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
35,6540
EURO
37,1642
ALTIN
3.150,00
BIST
10.025,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türkiye’den petrol ihracatının devamı için ‘Anlaşın’ şartı

Bloomberg’in haberine göre Ceyhan boru hattını kapatan Türkiye, ihracata devam etmeden önce Irak’tan petrol ihracatının nasıl devam ettirileceği konusunda Bölgesel Kürt Yönetimi ile Irak arasında yaşanan anlaşmazlığın çözülmesini istiyor. …

Türkiye’den petrol ihracatının devamı için ‘Anlaşın’ şartı
25.08.2023
A+
A-

Türkiye, Irak’tan ham petrol ihracatının kendi toprakları üzerinden nasıl yeniden başlatılacağı konusunda merkezi Irak hükümeti ile Bölgesel Kürt Yönetimi (BKY) arasında bir anlaşma sağlamaya çalışıyor.

Türkiye, tahkim mahkemesinin Bağdat’ın onayı olmadan petrol taşıması nedeniyle Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödemesine karar vermesinin ardından Mart ayında boru hatından akışı durdurmuştu.

Kaynakların bildirdiğine göre Ankara petrol anlaşmazlığını Irak’ın içişleri olarak görüyor dolayısıyla söz konusu cezanın ihracattan fayda sağlayan taraf olan Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından ödenmesi gerektiğini düşünüyor.

Buna göre Irak ve Bölgesel Kürt yönetiminin arasında uzun yıllardır devam eden Kuzey Irak petrol satış hakları ve petrol ihracatından elde edilen gelir paylaşımı konusunda birbiriyle çelişen talepleri üzerinde anlaşmaya varılması isteniyor.

Petrol ihracı anlaşmazlığı Irak’ın iç meselesi

Bloomberg kaynaklarına göre Türkiye, Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası’nın karar verdiği 1,5 milyar dolarlık cezayı Irak’ın iç meselesi olarak görüyor ve Bölgesel Kürt Yönetimi’nin konuyu Bağdat ile çözmesini istiyor.

Türkiye’nin petrol akışındaki kesintiden kaynaklanan gelir kaybının yıllık 1 milyar doların biraz üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamın Irak’ın kayıplarıyla karşılaştırıldığında çok az kalması nedeniyle, Bağdat ve Erbil’in arasındaki çıkmaza bir çözüm bulmaları için güçlü bir motivasyona sahip oldukları değerlendiriliyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, hafta başına Bağdat’ta Iraklı mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından Perşembe günü Erbil’de üst yönetimle enerji, ekonomi ve güvenlik ilişkilerini kapsayan görüşmeler gerçekleştirmişti.

Türkiye Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar da Erbil’e giderek Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdul Ghani ile görüşmüştü.

Ankara enerji santralleri ve altyapıların inşası konusunda yardım teklif ediyor

Ankara, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin (KBY) yanı sıra Bağdat’taki merkezi hükümete enerji santralleri ve diğer altyapıların inşası konusunda yardım teklif ediyor. Uzmanlar ihracat anlaşmazlığının tek başına bir sorun olarak ele alınmasından ziyade kapsamlı bir anlaşmalar bütünüyle çözülmesinin daha kolay olacağını değerlendiriyor.

Kaynaklar, Bağdat’ın Türkiye’den petrol ihracatından elde edilen parayı BKY’ye ayrılan pay olan yüzde 12,6’sını düşerek Irak’a aktarmasını istediğini ancak BKY’nin Türkiye’ye, ayrı ayrı Irak petrol ihracatlarından fon toplayamadığı gerekçesiyle, kendi toprakları üzerinden yapılan ihracattan elde edilen gelirin tamamını talep ettiğini vurguladı.

Taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık sonrası kapanan boru hattı küresel piyasalardan günlük yaklaşık yarım milyon varil ham petrolün kesilmesine neden oldu. Bununla birlikte Irak’ın hali hazırda OPEC kotasına yakın seviyelerde petrol ihraç etmesi nedeniyle anlaşma sağlanması halinde kesilen arzın ne kadarının tekrar piyasaya sağlanacağı bilinmiyor.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.