avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
ALTIN
2.968,65
BIST
9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Türkiye ciddi atılımlar yapmalı

Avrupalı Türklerin sesi AVRUPA TÜRK GAZETESİ yazarı Prof. Faruk Şen yazdı.

Türkiye ciddi atılımlar yapmalı
A+
A-

2015 yılında boyutlarının büyümesi beklenen Pegida olayı ve İslamofobi’ye karşı Türkiye ciddi atılımlar yapmalı

Pegida olayı başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkelerinde geniş şekilde ilgi görüyor.

Yeni Solingen, Mölln ve Ludwigshafen olayları yaşamamak için tedbirler almalıyız

Son iki ayda büyük ölçüde gelişme gösteren İslam karşıtlığı hareketini için barındıran Pegida’nın boyutları her geçen gün artmaktadır. Alman halkının yüzde 34’ü Pegida’ya hak vermektedir ve ayrıca Pegida’yaönü olan ve ışık tutan eski Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ThiloSarazzin’in bu konuda yazdığı kitaplar ve görüşler alman halkın yüzde 75’i tarafından benimsenmektedir.

Avrupa’ya yayılıyor

Bunun dışında da Hollanda’da, İsveç’te İslam karşıtlığı olaylar artmakta ve Avusturya, Fransa gibi ülkelerde de gelişmeler korkutucu boyutlara ulaşmaktadır. Camilere yapılan saldırıların dışında İslamofobi Avrupa’da özellikle entelektüeller arasında gelişmekte ve birçok ciddi yayın organı da bu olaylara öncülük etmektedir.

21 Milyon Müslümanın 5,4 Milyonu Türk

Avrupa Birliği sınırları içinde 21 milyon Müslüman yaşamakta ve bunun 5,4 milyonu Türkiye’den AB’ye göç edenlerden oluşmaktadır.

Bütün bu gelişmelere karşılık İslam dünyasından hiçbir tepki gelmemektedir. AB ülkelerinde en fazla göçmen yaşatan Türkiye bu konuda önderlik etmelidir. Türkiye bu konunun daha yeni, yeni farkına varmakta ve Avrupa’daki Sivil Toplum Örgütleriyle ortak bazı atılımlar yapmaktadır. Bu konuda Türkiye’nin önderlik yapacağı konular neler olabilir?

Türkiye’nin atması gereken adımlar

1. Türk Dışişleri Bakanlığı bu konuda AB’nin 28 ülkesindeki Büyükelçileri vasıtasıyla AB ülkelerinin dikkatini çekmelidir.

2. 11-12 Ocak tarihlerinde Almanya’ya gidecek olan Başbakan Ahmet Davutoğlu bu konuyu gündemin birinci maddesi olarak ele almalı ve Angela Merkel Hükümetinin dikkatini çekmelidir.

3. Türkiye’nin en büyük ve bütçesi en zengin kuruluşlarından olan Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet İşler Vakfı bu konuda bugüne kadar herhangi bir atılımda bulunmamıştır. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez bu konuda ilk olarak Vatikan’da Papa’yla görüştükten sonra İslamofobi’nin geliştiği tüm ülkeleri ziyaret ederek, bu konuda dikkatlerini çekmeli ve tedbirler almaları istemelidir.

4. Avrupa Birliğinin gündemine İslamofobi ve Pegida olayları taşınmalıdır. Bugüne kadar devamlı olarak Türkiye’deki sorunları ele alan Avrupa Birliğinin gündeminde bu konuların ele alınması şarttır.

5. Avrupa Birliği Bakanlığı bu konuda uluslararası alanda biri Ankara’da, diğerleri Berlin ve Brüksel’de olmak üzere, üç büyük sempozyumyaparak, bu sorunu uluslararası alana taşıması şarttır.

6. Karma Parlamenter Komisyonu (KPK) olarak 12 Türk Parlamenter ve 12 AB Parlamentosu üyesinden oluşan KPK’nın gündemine bu devamlı olarak yerleştirilmelidir.

7. İslam düşmanlığı ve Pegida olaylarını önlemek için 2016 yılının AB tarafından “İslam’a karşı hoşgörü ve İslamofobi’ye karşı savaş yılı” olarak ilan edilmesi sağlanmalıdır.

8. Türkiye’de Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bu konuda ciddi araştırmalar yaparak, konuya dikkatin gerek Avrupa’da, gerek Türkiye’de gündeme gelmesini sağlamalıdır.

9. AB’deki Türk STK’larıyla Türkiye bu konuda eylem birliği yapmalıdır.

10. Avrupa İnsan Hakları Komisyonunun yanında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonunda da bu konuların gündeme gelmesinin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

11. 57 ülkenin üyesi bulunduğu “İslam İşbirliği Örgütünün” İslamofobi ve Pegida olayını ele alması sağlanmalıdır.

Prof. Faruk Şen
Avrupa Türk Gazetesi

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.