Milli Eğitim Bakanı Avcı, Bakanlar Kurulu’na yurtdışındaki okullarla ilgili taslağı sundu. Vakıf, MEB, Dışişleri ve TİKA’nın desteğiyle kurulacak. Yüzde 30 kamu, yüzde 70 sivil yapılanma olacak.
Hükümet, paralel yapının yurtdışındaki okullarıyla ilgili düzenlemede son aşamaya geldi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Bakanlar Kurulu’na yurtdışındaki okullarla ilgili düzenleme taslağını sundu. SABAH, taslağın önemli detaylarını elde ederken yurtdışındaki Türk okullarının yönetim ve koordinasyonunun kurulacak bir vakfa bağlanması kararlaştırıldı. Özel okulların bağlanacağı vakfın adı “Maarif Vakfı” olacak. Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunuma göre kurulacak vakfın yönetimi yüzde 70 sivil yüzde 30 kamu yöneticileri olacak. Vakfın Danışma Kurulu’nda, kamu adına Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TİKA, Yurtdışı Akraba Toplulukları, Yükseköğretim Kurulu ve diğer ilgili kurumların üst düzey yöneticileri bulunacak. Vakfın kuruluş aşamasında Maliye Bakanlığı sermaye desteği sağlayacak. Sermayenin oranının ne kadar olacağı ise taslağa son şekli verildiğinde belirlenecek. Kurulacak Vakfın denetimi de yine kamu ve sivil ortak yapılacak.
GÖNÜLLÜ DESTEK
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, vakfın isminin “Bilgi-kültür” anlamına gelen, eğitim-öğretim sisteminin bütününe verilen “Maarif” olmasını önerdi. İsim Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından da benimsenmesi üzerine Maarif Vakfı olmasına karar verildi. Vakıf, kamunun destekleyeceği ancak sivil bir yapılanma olacak. Danışma kurulunun yüzde 70’inin sivil bir yapılanma olması, yüzde 30’unun kamu desteğinde şekillenmesi planlanıyor. Yurtdışında mevcutta bulunan okullar kapatılmayacak. Kurulacak olan Maarif Vakfı Türkiye Cumhuriyeti’nin referansı ile ilgili ülkelerde eğitim hizmeti verecek. Eğitim hizmetleri gönüllülük ilkesine dayanarak yapılacak.
HER ÜLKE İÇİN FARKLI MODEL
Kurulacak vakıf, her ülkenin şartlarına göre okul açmasına müsaade edebilecek mevzuata sahip olacak. İlgili ülkelere, açılacak okulların misyonerlik faaliyeti yürütmeyeceği, eğitim ve kültür diplomasisi açısından değerlendirilmesi gerektiği anlatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın uzmanları vakfın kuruluşuyla ilgili teknik düzenlemeleri yaptıktan sonra vakfın işleyişine ilişkin son hali Bakanlar Kurulu’na sunulacak