avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
35,6540
EURO
37,1500
ALTIN
3.150,00
BIST
10.032,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Libya’ya komşu ülkeler BM’nin çabalarına destek için anlaştı

Mısır, Tunus ve Cezayir’in dışişleri bakanları, BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame’nin Libya krizinin çözümü için harcadığı çabaları ve siyasi uzlaşıyı destekleme konusunda anlaştı

Libya’ya komşu ülkeler BM’nin çabalarına destek için anlaştı
06.03.2019
A+
A-

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Libya Ulusal Ordusu (LUO) isimli silahlı grubun lideri Halife Hafter, geçiş sürecini uzatmamak ve bu yıl içerisinde seçimleri yapmak üzere anlaştı.

Serrac’ın basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Serrac başkent Trablus’ta bazı belediye başkanlarıyla biraraya geldi.

Serrac, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) geçen hafta düzenlenen toplantıda Hafter ile geçiş sürecini uzatmamak, 2019 yılı bitmeden cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini yapmak ve devlet kurumlarını birleştirmek üzere anlaştığını belirtti.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ile LUO Lideri Halife Hafter, BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame’nin çağrısı üzerine geçen hafta Abu Dabi’de bir araya gelmişti.

DEVRİM SONRASINDA İSTİKRARI ARAYAN LİBYA

Afrika’nın en büyük petrol rezervlerine sahip Libya’da halk, 2011 yılında Muammer Kaddafi yönetimini NATO müdahalesiyle devirmeyi başardı ancak sonrasında istikrarı sağlayamadı.

Uluslararası ve bölgesel güçlerin desteklediği siyasi gruplarla silahlı uzantıları, iktidar, meşruiyet ve ekonomik kaynaklar için Libya’da kanlı mücadele içine girdi.

BM, 2015’te Fas’ın Süheyrat kentinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşmasına göre, UMH Başkanlık Konseyini Libya’nın tek meşru temsilcisi olarak tanıdı. Buna karşın, Halife Hafter’in baskıları nedeniyle Başkanlık Konseyi’nin sunduğu hükümet listeleri onaylanmadığı için süreç tıkandı.

Başkent Trablus ve ülkenin doğusunda Bingazi olmak üzere iki ayrı hükümet ekseninde bölünen Libya’da yönetim boşluğundan faydalanan milis gruplarının nüfuzu arttı. 

Son dönemde İtalya ve Fransa’nın bölgede etkisini artırmak için girdiği yarış, çözüm girişimlerini daha da zora soktu. 

Libya’da düğümlenen siyasi sistemin çözüme kavuşması amacıyla “önce anayasa referandumu, ardından parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri” uluslararası toplum nezdinde son yıllarda sıkça dile getirildi.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: ,