İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Bahçıvan kredi prosedürlerinin reel sektörü ‘yıldırma’ noktasına getirdiğini belirterek “Uygulanmakta olan prosedürler bitmek bilmezken kredilerin aktif hale gelmesi bir türlü gerçekleşemiyor” dedi. …
İstanbul’da İSO Meclisi olağan Ocka ayı toplantısında konuşan Erdal Bahçıvan kredi prosedürlerinin reel sektörü ‘yıldırma’ noktasına getirdiğini söyledi.
Bahçıvan “uygulanmakta olan prosedürler bitmek bilmezken kredilerin aktif hale gelmesi maalesef bir türlü gerçekleşemiyor” dedi.
Sanayicinin artan maliyetleri, işletme sermayesi ihtiyacı ve yatırım arzusu nedeniyle kredi talebi büyürken bazı bankaların kredilerde daha tutucu davrandığını belirten Bahçıvan “Nitekim bankacılık sektörünün kredi mevduat oranı 2018 ortalarında yüzde 120’lere çıkmışken 2009’den itibaren pandemi dönemi hariç tutulduğunda düşüş trendi gösterip yüzde 85’lere gerilemiştir. Özel sektör kredilerinin GSYH’ye oranına bakınca 2018’de yüzde 79’a kadar yükselen bu oranın 2022 ortasında yüzde 67’lere gerilediğini görüyoruz.” dedi. Bahçıvan bu oranın düşük olduğunu ve Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerin gerisinde kaldığını söyledi.
Komisyonların reel kesimde ciddi rahatsızlık yarattığını belirten Bahçıvan “Tabela faizlerinin komisyon adı altındaki uygulamalarla artırılması reel kesimde ciddi rahatsızlık yaratmaktadır. Bunun yanı sıra liralaşma ve kredilerin amacına uygun kullanılması kapsamında gerçekten Döviz ihtiyacı olan ve kredibilitesi yüksek firmaların mağdur edilmemesi, kurunun yanında yaşın yanmaması gerektiğinin altını çizmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.