avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Hayatını mücadelesine adayan lider: Rauf Raif Denktaş

Önce bir savcı olarak tanındı, Rumlar Kıbrıs’ı Yunanistan’a katmak için kirli planlar yaparken O, Türk Mukavemet Teşkilatı’nı örgütledi.

Hayatını mücadelesine adayan lider: Rauf Raif Denktaş
13.01.2015
A+
A-

Artık adıyla değil ünvanı olan Toros diye anılıyodu. KKTC bağımsızlığını ilan ettiğinde haklı davanın lideri olmuştu. Rauf Denktaş artık Akdeniz’deki Türk varlığının Cumhurbaşkanıydı. Ömrünü yavru vatan davasına adadı. Cumhurbaşkanlığını bıraktı ama millet davasını bırakmadı. Talat Paşa Komitesi’nin başına geçti. Bugün koca Denktaş’ın ölüm yıldönümü.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ömrünü bağımsızlık mücadelesine adayan Kıbrıs Türklerinin lideri olarak adını tarihe yazdırdı.
“Toros” lakabıyla, Türk Mukavemet Teşkilatı örgütçüsü olarak başladığı mücadele hayatını, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Türkleri’nin unutulmaz lideri olarak tamamladı.

Rauf Raif Denktaş, Ada’daki meslek yaşamına bir savcı olarak başladı. Bu dönemde Türk toplumunun öne çıkan isimlerindendi. Sadece siyasetçi değil, aynı zamanda bir direniş örgütçüsüydü. Kıbrıs Türklerinin 1948 yılında düzenlediği ilk mitingte, Dr. Fazıl Küçük’le birlikte konuşmacı olarak halkın karşısına çıktı.

Kıbrıs’ı Yunanistan’la birleştirmek için harekete geçen Kıbrıslı Rumlara karşı, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kuruluş sürecinde yer aldı. Takvimler, 1958’i gösteriyordu. Aynı yıl, dönemin Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’dan Ada’ya asker gönderilmesini istedi. Bu teklifle, Ada’ya Türk askerinin çıkması ilk kez gündeme geldi.

İki toplumlu devlet yapısının çöküşüyle, Kıbrıs Rum yönetimi Denktaş’ı 1964’te “istenmeyen adam” ilan etti, zorlu günler başlamıştı. Denktaş’ın Ada’ya girişi yasaklandı. Bu dönemde Denktaş Ada’ya gizlice girmek isterken tutuklandı. Yoğun diplomatik girişimlerin ardından Türkiye’ye gönderildi. Kıbrıs’a giriş yasağı 1968’e kadar sürdü.

Denktaş, Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından Ulusal Birlik Partisi’ni kurdu. 1975 yılında Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin devlet başkanı seçildi. 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu ilan edildi. Yeni devletin kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’tı…

1990, 1995 ve 2000 yıllarında yapılan seçimlerde aynı göreve yeniden seçildi. Denktaş, KKTC’yi ortadan kaldırmayı planlayan Annan Planı’na karşı mücadele yürüttü.

Denktaş, 2005 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığı’na yeniden aday olmadı. Cumhurbaşikanlığı’nı bıraktı ancak mücadelesini bırakmadı.Hem Kıbrıs siyasetinde etkisini korudu., hem de Türkiye’nin Ermeni sorununu çözmek için Talat Paşa Komitesi’nin başına geçti.

Lozan, Paris, Berlin eylemleriyle Avrupa’da Türklerin haklı mücadelesinin lideri oldu. Ömrünün son günlerine kadar mücadeleyi bırakmadı.

Denktaş, yayınlarına büyük önem verdiği Ulusal Kanal’ın 29 Ekim 2008’deki kuruluş yıldönümü yemeğine onur konuğu olarak katıldı. Ulusal Kanal ailesi olarak, Kıbrıs’ın Toros’u, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı saygıyla anıyoruz.

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.