avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,4795
EURO
36,4287
ALTIN
2.955,56
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Genelkurmay, Savunma Bakanlığı’na bağlanabilir

KKTC ve Azerbaycan’a yaptığı ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, komuta kademesinin gönül bağının, birbirlerine “şüpheci nazarla” bakma durumunu bitirdiğini söyledi.

Genelkurmay, Savunma Bakanlığı’na bağlanabilir
15.07.2018
A+
A-

Murat KELKİTLİOĞLU

Hulusi Akar’ın atanmasında ne etkili oldu? Genelkurmay Başkanı’nın yetkilerinde bir değişiklik olacak mı? 

Bir çift başlılığın olması doğru bir şey değil. Bunu artık bir yoluna koymamız lazım. Bunu kararlılıkla aşacağımızı tahmin ediyorum. Gerek Hulusi Akar Paşa’nın gerek ise Yaşar Güler Paşa’nın ve Ümit Dündar Paşa’nın birbirleriyle olan gönül bağları ve birliktelikleri “şüpheci nazar” ile bakma gibi bir durumu ortadan kaldırmıştır. Sivil- asker gibi bir yaklaşım kalmamıştır, aşılmıştır. Milli Savunma Bakanı ile Türk Silahlı Kuvvetlerimizin arasındaki ilişkiler çok daha dayanışmacı olacaktır. İnanıyorum ki karar alma sürecinde de bir sekteye fırsat vermeyecektir. 

Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanabilir mi? 

Bağlanabilir, hiçbir manisi yok. Dikkat ederseniz, Hulusi Akar Paşa’yı bakan olarak açıkladık. Aynı anda da Genelkurmay Başkanı’nı, Kara Kuvvetleri Komutanı’nı ve Genelkurmay İkinci Başkanı’nı atadık. Çünkü Silahlı Kuvvetler boşluk kabul etmez. Aslında devlet yönetiminde hiçbir yer boşluk kabul etmez.

İkinci Başkan yardımcısı da olabilir 

Yardımcılık konusunda nasıl karar verdiniz ve tek yardımcı ile mi çalışacaksınız? 

Fuat Oktay Bey Başbakanlık’taki Müsteşarlığı döneminde, AFAD döneminde başarılı bir isimdir. Ben endüstri mühendislerine çok dikkat ederim, devlet yönetimlerinde de başarılı olurlar. Fuat Oktay MGK’larda yaptığı sunumlarla hep dikkatimi çekmiştir. Şu anda bir yardımcı atadık, ama ileride bir ikinci atama olabilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı finans temininde güçlü bir kaynak olacak

Başkan Erdoğan, Berat Albayrak’ın birleştirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı’na getirilmesinde, özel sektörde imza attığı başarılarının etkili olduğunu söyledi.  

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Berat Albayrak getirildi. Ekonomi yönetimindeki atamaların gerekçelerini anlatır mısınız? 

Hazine Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nı birleştirdik. Devlet bankaları da Merkez Bankası da artık bu bakanlıkla ilişkili kurum olarak ilintili hale geldi. Berat Albayrak Bey’in finans sektörüyle hem pratikte hem de teorikte geçmişi var. Özel sektörde başarıyla çalışmış, son dönemlerde Marmara Üniversitesi’nde bu konunun dersine girmiş, böyle bir geçmişi olmuş bir arkadaşımız olması sebebiyle bu işi çok daha seri derleyip, toparlayacağına ve başarıyla yürüteceğine inanıyorum. Maliye ve Hazine bakanlıkları geçmişte zaten tek bir bakanlıktı, ancak sonradan ayrılma süreci oldu. Ama o uygulama fayda getirmedi, zarar getirdi.  

Çalışma şemasında Hazine- Maliye Bakanlığı’nın alt birimleri olarak çok önemli kurum-kuruluşlar var. Bu adımla birlikte Hazine Maliye Bakanlığı, devlete finans temininde çok daha güçlü bir kaynak oluşturacak. 

Türkiye iyi yolda 

Mehmet Şimşek’in kabinede yer almamasıyla ilgili yabancı basında çıkan olumsuz yorumları değerlendiren Erdoğan şunları söyledi: “Yabancı basının yaklaşımlarına göre hareket etmek doğru bir anlayış değildir. Türkiye iyi yolda. Yatırımlarımız ortada. Uluslararası kuruluşların, kredi kuruluşlarının Türkiye’de yatırım yapanlara kredi vermesi de bunu gösteriyor. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, kesiyoruz. Bundan sonra çok daha iyi olacak. 

KABiNEDE TEK ÖLÇÜ LiYAKAT VE EHLiYET 

Bakanlar dünyayı iyi tanıyor  

Kabinede iş dünyasından birçok isim var. Bu atamalarınızın gerekçesini anlatır mısınız? 

Bu arkadaşlarımız dünyayı iyi tanıyor, dünyayla entegre olmakta bir sıkıntıları yok. En büyük özellikleri dürüstlükleridir, ehliyet ve liyakatleridir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirdiğimiz arkadaşımız Mehmet Ersoy, turizm sektörü içindeki neredeyse bir numara operatördür. Ticaret Bakanlığı’na getirdiğimiz Ruhsar Pekcan sektörün içinde bir iş insanı. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya “Arkadaş işinin başına geleceksin” dedik. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da çok önemli. Berat Albayrak’ın bakanlığı dönemindeki müsteşar arkadaşımız Fatih Dönmez yıllardır sektörün içinde başarılı bir arkadaşımız. Mustafa Varank’ı zaten tanıyorsunuz. Sanayi ve Teknoloji Bakanı’mız ODTÜ mezunu, Amerika’da yüksek lisans öğrenimi oldu. Gayretli, pratik, zeki, tuttuğunu koparır; atom karınca diyebilirsiniz. Ben Fatma Betül Sayan Kaya Hanım’dan, Jülide Sarıeroğlu’ndan da çok memnundum; ama parlamentodan kabineye çok fazla isim çekmeyelim istedik. Başkan Erdoğan, Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’u İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı SESRIC‘de Genel Sekreterliğe direktör olarak teklif ettiğini ancak sonra kabine gündeme gelince vazgeçtiklerini açıkladı.

Devletin emlakı milletin hizmetinde   

İki önemli projeniz yani Millet Bahçeleri ve Kıraathaneleri ile ilgili çalışmalar başladı mı? 

En önemli sözlerimden biri Millet Bahçeleri. Bunu hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile hem de belediyelerle yürüteceğiz. Kültür Turizm Bakanlığı ile de Millet Kıraathanelerini süratle yapacağız. Bunun için Mili Emlak Genel Müdürlüğü’nü Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan aldık, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na devrettik. Amacımız devletin elindeki emlakın tamamen devlet, millet ve ülke için kullanılmasını sağlamak. Millet Kıraathaneleri il, ilçelerin büyüklüklerine göre ölçümlenerek yapılacak. 

KURULLAR, OFİSLER VE BAKANLIKLAR ARASINDA

Yetki karmaşası yaşanmaz

Kurullar, ofisler, bakanlar arasında acaba bir yetki karmaşası olur mu? 

Yok olmaz, o konuda hiçbir endişem yok. Kurullar ve kurumların hepsi bana bağlı. Ama tüm bu kurum ve kurullarda birer tane vekilim var. Ne demek o? Benim vekilim o kurum ve kurulları benim katılmadığım zaman benim adıma yönetecek. O bize arkadaşlarla yaptığı çalışmalardan bilgi sunacak. 

Zaten her gün çalışan kurul değil. İcabında haftada bir gün iki gün gelecekler. Ama başkan sürekli Ankara’da olacak. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Kurulların ilgi alanları daha çok bakanlıklarla paralel veya paralellik arz eden konular olacak. Mesela Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, bunun hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilişkisi var, hem de İçişleri Bakanlığı ile. Ayrıca bir de ofisler var. Örneğin Finans Ofisi. Görevi dünyadan para bulacak, yani icrai bir yanı da var. Direk olarak Cumhurbaşkanı’na bağlı çalışacak. Dünyadaki para üreten yerlerle ilişki kurarak Türkiye’ye para getirme gayreti içinde olacak. 

YENİ SİSTEMDE DEĞİŞİKLİK OLABİLİR BAŞKANLIKLARDA SAYI ARTABİLİR 

Kurullar ve başkanlıkların atamaları ne zaman tamamlanacak? 

Kurullar ve başkanlıklar var. Başkanlıkta sayı 11 ama artabilir. Atanmış olanlar var atanacak olanlar var. Genelkurmay Başkanlığı belli, Milli İstihbarat Başkanlığı belli, Savunma Sanayi Başkanlığı belli, Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde belli. Diyanet İşleri Başkanlığı belli. Devlet Denetleme Kurulu belli. 

Strateji ve Bütçe başkanlığı, bende belli… Kendisini çağırdım görüştüm. Görüşmelerimiz, belirlemelerimiz akabinde, diğer başkanlıkların ve kurulların atamaları da yapılacak.

KKTC MASADAKi YERiNi KORUDU 

Devlet er ya da geç karar verir

KKTC’deki gelişmeleri de BM çerçevesinde gerekli tüm katkıları bizler bugüne kadar sürdürdük. KKTC masadaki yerini her zaman kararlılıkla korumuştur. Türkiye garantör ülke olarak kararlı duruşunu koymuştur. Maalesef diğer garantörler aynı tavrı ortaya koymamışlardır. Er ya da geç bir devlet olarak, biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, herhalde biz de bir karar vereceğiz. Olacaksa olacak, nasıl olacak bundan sonra bunu da siz düşünün diyeceğiz ve adımımızı da atacağız. Kuzey Kıbrıs halkının bizde özel bir yeri vardır: Türkiye’deki benim vatandaşım, kardeşim ne kadar önemli ise, KKTC’deki kardeşlerimiz de bizim için aynı derecede önemlidir. Dolayısıyla onlara elimizden geleni desteği ne kadar verdiysek, bundan sonra da vermeye devam edeceğiz.

Muhalefet kendine zarar veriyor 

Başkan Erdoğan, muhalefet partilerinin yemin törenindeki tutumunu değerlendirdi, “Biz bunlara güler geçeriz” dedi.  

Muhalefetin bu tür yaklaşımları kendilerine zarar verir. İstiklal Marşı okunacağı anda bile birilerinin kaşına gözüne bakarak ayağa kalkanlar milletin gözünden kaçmadı. Cumhurbaşkanı içeri girerken ayağa kalkmış, kalkmamış hiç umurumda değil. Süleyman Bey’e tavır koymuşlar ya da diğer arkadaşlara, Hulusi Bey’e tavır koymuşlar ki şimdi kimin kime neden tavır koyduğu ortada. Biz sadece güler geçeriz. Ama şunu bilsinler ki biz teröre karşı olan mücadelemize asla geri adım atmadan devam ettireceğiz. İlk ziyaretini kime yaptı adayları? Bir teröristbaşı gibi, 53 Kürt kardeşimizin ölümüne neden olan bir kişi. Yasal boşluktan istifade geldi aday oldu. Temenni ediyorum bu dönemde parlamento o boşluğu doldurulacaktır, yasal düzenlemelerle önü kapanacaktır.

Yakın zamanda faizin düştüğünü göreceğiz

Siz kabineyi açıklamadan dolar kuru 4.50’ye kadar geriledi. Sonra 4.75’e fırlatıldı. Yeni sistem başlarken negatif operasyon çekildiği kanaatinde misiniz? 

Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Yeminden sonra devir teslimbaşladı. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır. 

 

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.