Irak Türkmen Cephesi partisi (ITC) yürütme kurulu ve idare heyeti üyesi Dr. Hicran Kazancı, AVRUPA TÜRK GAZETESİ’ne yaptığı açıklamada gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
2005 yılında referandumla onaylanan Irak’ın Anayasası, ülkede ortaya çıkacak sorunlara çözüm getirmek yerine var olan sorunların derinleşmesine yol açacak gerekçesiyle dönemin ITC Başkanı başta olmak üzere ve onuna danışmalığını yapan kişinin ön ve uz görüsü sayesinde hayır denildi. Belli çevreler tarafından “iktidarda yer almak gerekirken neden muarız oluyorsunuz” diye eleştirildik. Puslu havada avlanmayı marifet bilen ve bir önceki süreçlerde davaya verdiği öldürücü zararları unutup her geçiş döneminde ortaya çıkarak, Türkmen harekatını kendi bulunduğu kabın şekline sokmaya çaba sarf eden bir Türkmen kliği var. Onun tarafından tenkit edildik. Bahse konu olan klik, İstanbul’un boğaz manzaralarını seyir ederek elindeki kumanda aracıyla yetiştirdiği şakşakçı troller üzerinden Türkmen davayı kontrol etmeye çalışmaktadırlar.
Meşruiyetini Kayıp Eden Iraklı Siyasetçiler
Irak’ın siyasi sürecini boykot eden Sünniler, anayasa yazılımın dışında kaldılar. Lübnan’dan esinlenerek etnisite paylaşımına dayalı bir anayasa yazıldı Irak’ta. Yazılan anayasa sayesinde, Irak Devletinin siyasi ve idari yapısının yönetilmesini çeyrek eğitimcilere teslim etti. Ülkenin tüm zenginlikleri 16 yıl boyunca şahsi menfaat ve dış ajandaların çıkarları doğrultusunda kullanılması neticesinde, ülkenin tüm zenginlikleri heba ediliyor. Yani, 16 yılı boyunca Irak’ta inşa edilen siyasal sistem toplumu görmezden geldi ve meşruiyetini kayıp etti halk nezdinde. Iraklı siyasetçilere yönelik halkın güveni yok olmuş ve yolsuzluk işleyen Iraklı siyasetçileri adaletin önüne çıkarılarak hortumladıkları milyarları geri vermelerini sağlamak, ülkedeki yasama ve yürütme organlarını lağıv edilerek, sandalyelerin milyonlarca dolar karşılığında alınmasını engellemek maksadıyla BM riayetinde ve uluslararası gözlemcilerin denetiminde şeffaf bir seçim gerçekleştirilmesini talep etmektedirler Irak halkı. Ancak, Kendi ulusal güvenliğini korumak için Irak’ı ön karakul olarak kullanan bölgesel sistemin uzantısı olan Irak’taki siyasi sitemi, ayaklanmalara karşı şiddetli bir şeklide var gücü ile direnecektir. Ekonomisinde büyük sorunlar yaşayan söz konusu olan bölgesel sistem, Irak’taki nüfuzunu kayıp etmemek için ülkede Suriye tecrübesini tekrarlayabilir.
Irak’ın Hassan Denklemindeki Türkmen Davası
Yüz yıllardan beri Türkmen Milletinin Kerkük üzerinde olan etki ve nüfuzunu kıran iki olayın yaşandığı döneme değinmek istiyorum. Birincisi, 03.03.2018 tarihinde Kerkük yerel Seçim yasa tasarısı üzerinde gizlice yapılan anlaşma. Bu anlaşmaya göre, 2003 sonrası Kerkük’e yerleşen 350 bine yakın Kürt kökenlilerini ilgilendiren seçmen kütüklerinin incelenme süresi, yapılacak yere seçimden 6 ay sonrasına kadar devem etmesini belirliyor. Yani, yerleşen Kürt kökenlilerinin meşruiyet kazanmasıdır. İkinci olay, 12 Mayıs 2018 tarihinde yapılan Irak Parlamentosu seçimlerinde, Kerkük Türkmenlerini temsil eden ittifak listesinin 24 değil 18 adayla ile seçime katılmasının gerçekleşmesidir. Birinci olayın gerçekleştirildiği tarihin ikinci olayın tarihinden yaklaşık bir ay önce olması, akıllara bir sürü soru işaretlerini getiriyor. Bu bağlamda, yapılan yanlış hesapların Bağdat’tan dönmesini bilemeyenler, Kerkük’te yaptıkları gizli anlaşmaların altında kalacaklarını bilmeleri gerekir.
Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER