Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) Genel Başkanı gazeteci Denizhan Murat Üresin kimdir?
Denizhan Murat Üresin, 1994 yılında Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da doğan Türk gazeteci-yazar, girişimci, genç aydın, gençlik lideri ve sivil toplum kuruluşu yöneticisidir.
Denizhan Murat Üresin, Balkan göçmeni olarak İzmir’e yerleşen Türk ve Müslüman asıllı bir ailenin iki evladından birisi ve en büyüğü olarak çağdaş, laik-demokrat ve Atatürkçü bir aile ortamında büyüdü. Üresin’in büyük babası Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında kurtuluş savaşında Ege bölgesinde Yunan işgaline karşı çarpışmış olan Kuvayi Milliyeci Demirci Efe’nin kızanı Ali Ulvi Bey’in torunudur.
İlköğretimini Hollanda’da tamamlamış olan Üresin, kısa süre İzmir’de kaldıktan sonra tekrar Amsterdam’a dönüş yaparak orta ve yüksek öğrenimini Hollanda’da yaptı.
Daha genç yaşta sivil toplum’da etkili görevler üstlenerek etki bırakan bir gençlik temsilcisidir
Üresin, Hollanda Türk gençliğinin temsilcisi olarak sendikal çalışmalarıyla bilinen Hollanda azınlıklarının en güçlü teşkilatlı güçlerinden Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu’nun (HTGF) 2011 yılındaki Kurultay’ında Federasyon Genel Başkan Yardımcısı ve Federasyon’un gençlik kolları Hollanda Atatürk Gençler Birliği’nin (HAGB) Başkanılığı’na getirildi. Lise yıllarında, 1984 yılından beri liselilerin ulusal meclisi olarak Eğitim Bakanlığı nezdinde aylık istişareler yürüterek onların hak ve çıkarlarını koruyan, kısa adı LAKS olan Ülkesel Liseliler Eylem Konseyi’nde (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) yöneticilik yapmıştır. Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu’nda (HTGF) Genel Başkan Yardımcısı olarak Hollanda Türklerinin kültürel ve Türkçe dil hakkı için yaptığı siyasal-düşünsel çalışmalarıyla Avrupa ve Hollanda Türklerinin hakları için demokratik mücadele vermektedir. Üresin, haklarına sahip çıkan bir gençlik nesli yetiştirdiği için kitlesi tarafından Türk Gençlik Önderi sıfatıyla anılan ve bir döneme damgasını vuran Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu (HTGF) Genel Başkanı pedagog-gazeteci Oğuzhan Kılıç’ın öğrencisi olarak yetişmiştir.
Cesur ve çelik iradeli olarak tanımlanan Üresin; Türk kültürü, Türk tarih araştırmaları ve sözde ‘Ermeni soykırımı’ konularında konferanslarda konuşmacı olarak siyasi pratik ve diaspora politikaları deneyimi edinmiştir. Atatürk ve görüşleri, sözde ‘Ermeni soykırımı’ iddiaları, ırkçılık ve ayrımcılık mücadele ile Türkçe hakkı konularında araştırma, makalele ve sivil toplum çalışmaları bulunan Üresin, televizyon programlarında konuk olarak Türk toplumun hak ve çıkarlarını savunmuştur. Türk gençlerinin değerlerine yabancılaşmamaları ve asimilasyonuna karşı değerlerini kaybetmemeleri için gönüllü olarak Federasyon bünyesinde Türkçe Dil Bilgisi ve Türk Tarihi dersleri vermektedir. Bunun yanında Türk gençlerinin Hollanda’daki siyasete katılımlarını teşvik edici çalışmalar gerçekleştirmektedir. Üresin, Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu’nun (HTGF) 2017’deki Kurultayı’nda Federasyon Genel Başkanlığına seçilmiştir.
İlham kaynağı Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Büyük Atatürk’ün “Yorulmadan beni takip edeceğinizi söylüyorsunuz. Fakat arkadaşlar, yorulmadan ne demek? Yorulmamak olur mu? Elbette yorulacaksınız. Benim sizden istediğim şey yorulmamak değil, yorulduğunuz zaman dahi durmadan yürümek, yorulduğunuz dakikada da dinlenmeden beni takip etmektir. Yorgunluk her insan, her mahlûk için tabii bir halettir, fakat insanda yorgunluğu yenebilecek mânevi bir kuvvet vardır ki, işte bu kuvvet yorulanları dinlendirmeden yürütür.” sözlerinden etkilenen Üresin, yaşıtı Türk gençlerine okumaları gerektiğini, millet ve insanlık sevgisini ölçmenin ona hizmetten geçtiğini her fırsatta dile getiriyor. Üresin, Büyük Atatürk’ün “Okul, genç beyinlere insanlığa saygıyı, millet ve ülkeye sevgiyi, bağımsızlık onurunu öğretir.” görüşlerini ilham kaynağı olarak benimsemiştir.
Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kumpas mağduru
Denizhan Murat Üresin, Türk-Hollanda ilişkilerinin 400’üncü yılı olan 2012 yılının sonunda Amsterdam’da okumakta olduğu kamu okulundan Türkçe konuştuğu gerekçesiyle 17 yaşında atılarak iki ülke arasında uluslararası konu olmuştu. Cosmicus Montessori Lyceum-Lisesi’nin yönetici ve öğretmen görünümlü kişilerinin, Hollanda yasalarını ve kamu kaynaklarını kötüye kullanılarak ‘cemaat’ görünümlü Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) çıkar sağladıkları anlaşılınca ve Üresin aleyhine alınan kararla okulun FETÖ elemanları tarafından yönetilmesinin bir süre sonra ortaya çıkmasıyla Üresin’in yaşadığı mağduriyet 17/25 Aralık 2013’ten sonra daha net ortaya çıktı. Üresin ve yöneticisi olduğu Federasyon’un FETÖ medyasında linçe tabi tutulması ve özel yaşamına yönelik saldırılar sonucunda Üresin’in ve yol arkadaşları hukuk davaları açtı. Üresin’in Türkçe yasağına karşı açtığı ve 30 Temmuz 2013’te sonuçlanan bir davasında FETÖ’nün Türkçe’yi yaymak yerine Türkçe’yi resmen yasakladığını mahkeme kararıyla belgelemiş oldu. Üresin, FETÖ’nün lider kadrosunda aranan terörist ele-başlarından Necdet Said Başaran‘ın yönlendirme ve cesaretlendirmesiyle FETÖ kumpaslarıyla hedef olmaya devam etti.
PKK’nın Suriye kolu, ırkçı PYD ele-başı Salih Müslim’e karşı suç duyurusu yapan ilk Türk
2011 yılının sonunda PKK’nın ırkçılığını ve terörist eylemlerine karşı barışı savunmak amacıyla Hollanda Türk Gençlik Kuruluşları Federasyonu’nun (HTGF) beş bin kişiyle coşku ve başarıyla düzenlediği Amsterdam’daki mitingin organizasyon komitesi sözcüsü olan Üresin ve yol arkadaşları, terörist PKK’nın medyası tarafından hedef gösterilmişti. Üresin ve Federasyon Genel Sekreteri Anıl Yüce, 16 Mart 2014’te HDP/PKK destekçisi PvdA’lı Amsterdam belediye meclis üyesi Emre Ünver’in başını çektiği bir radikal ve marjinal görüşleriyle bilinen HTİB’e bağlantılı PKK yanlısı ırkçı bir grubun fiziki saldırısına uğramıştır. Bu olaylar sonunda ikili’ye Federasyon tarafından Gazilik beratı tevdi edilmiştir. 2015 yılının başında Kürt ırkçısı terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’nın ele-başı Salih Müslim’in Hollanda’yı ziyaret etmesi üzerine bir grup Kürt ırkçısının saldırı girişimine maruz kalan Üresin, Müslim’e karşı suç duyurusunda bulunarak PKK’lı teröristlerin Hollanda’ya girerek buradaki toplumsal barışı bozmaya yönelik eylemlerinin engellenmesini istedi.
Üresin ve çevresi bu siyasi gelişmelerin yaşandığı 2011-2014 yılları arasında ve sonrasında Türkçe anadilinin kullanımını resmen yasaklanmasını onaylayan ve PKK’nın Hollanda korunup kollanmasını sağlayan Hollanda’nın istihbarat örgütü AİVD’nin sokaktaki yasadışı sivil uzantısı olduğu bilinen Gladyo hücresi tarafından fişlenerek saldırısına uğramıştır. PKK’nın Hollanda’daki ırkçı çıkışlarını da eleştiren Üresin’in her iki terörist grubun hedefinde olması, bu iki terörist grubu destekleyen PvdA’lı Amsterdam belediye başkanı Eberhard van der Laan’ın bir sindirme operasyonu olduğu bilinmektedir.
Atatürkçü görüşleriyle bilinen Üresin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın FETÖ’ye karşı yürüttüğü mücadeleyi takdir etmekte ve desteklemektedir.
Siyasal yaşam
Sosyal-Demokrat İşçi Partisi’nin (PvdA) ‘Türklerin Ermenilere soykırım işlediği’ yöndeki iddiasını gerçek kabul ederek Türkiye-AB müzakerelerinde ön koşul olarak öne sürmesi ve buradan yola çıkarak Türkleri uluslararası alanda sıkıştırmaya kalkması üzerine 2014 yılında bu partiden istifa ederek, 2014 sonunda yine PvdA’nın Hollanda parlamentosu grubundan istifa eden 2 Türk kökenli Hollanda milletvekili Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduğu, azınlıkların/göçmenlerin haklarını savunmasıyla tanınan DENK Partisi’ne bu partinin kuruluşundan hemen sonra 2015 yılında katıldı.
Aldığı gazetecilik eğitimiyle birlikte mesleğe muhabir olarak başlayan Üresin, Son Havadis gazetesi ile Zafer dergisi ve son olarak Avrupa Türk Gazetesi’nde yazarlık yapmakta olup gazeteci hüviyetine sahiptir. Hizmet sektöründe kendisine ait bir şirketi bulunan Denizhan Murat Üresin, bekar olup anadili Türkçe’yle birlikte iyi derecede İngilizce, Felemenkçe ve Almanca bilmektedir.
Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL ARAŞTIRMA / PORTRE