Turkije-Nederland; Dwars door de Turkse gemeenschap in Nederland lopen de scheidslijnen van hun vaderland. Zes Nederlandse Turken over Erdogan en Umar. Denizhan Murat Üresin, de vicepresident van de Turkse Jongeren Federatie HTGF (Federatie van Nederland-Turkse Jongerenorganisaties) is een van hen.
Kim Bos, Andreas Kouwenhoven, Jessica Maas en Olivier Middendorp schreven met de titel ‘De één vindt Erdogan een held…’ een artikel in het nationale dagelijkse krant NRC Handelsblad.
Erdogan, mijn president. Erdogan, fascist. Erdogan, onze hervormer. Als de arrestatie van columnist Ebru Umar in Turkije één ding duidelijk maakt, is het wel de verdeeldheid in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Terwijl de ene Turkse Nederlander zich verheugt over haar arrestatie, voelt de andere Turkse Nederlander zich de mond gesnoerd.
In Nederland wonen ongeveer 500.000 mensen met een Turkse achtergrond. Zij hebben zich voor een groot deel georganiseerd langs dezelfde politieke en religieuze zuilen als in Turkije. Koerden, ultranationalisten, alevieten, seculieren, religieuzen, aanhangers van Atatürk, tegenstanders – allemaal hebben ze hun eigen opvattingen, hun eigen culturele stichtingen of moskeeën.
In de ogen van veel Koerden is Erdogan een onderdrukker, seculieren zijn doorgaans bang dat Erdogan Turkije islamiseert, terwijl nationalisten in de president een sterke leider zien en sunnitische moslims veelal blij zijn met zijn islamitische identiteit. Maar dit geldt weer niet voor alevieten, die de islam anders interpreteren dan sunnieten, en ook niet voor aanhangers van voortvluchtige sekteleider (ook wel bekend als terrorist) Fethullah Gülen, omdat Erdogan diens beweging bestrijdt.
Onder Turkse Nederlanders is de polarisatie tussen hen soms zelfs nog sterker dan in Turkije, zegt Thijl Sunier, hoogleraar islam in Europa aan de Vrije Universiteit (VU). “De van oorsprong stedelijke middenklasse met progressieve opvattingen is hier in verhouding kleiner dan in Turkije.”
Je ziet hier dus een andere ‘krachtsverhouding’. Vandaar dat in Nederland vorig jaar een ruime meerderheid van de Turkse Nederlanders op Erdogans AK-Partij stemde, meer dan in Turkije zelf, beweerd en analyseert hij.
Denizhan Murat Üresin, 22 jaar, patriot, Vicepresident van de Turkse Jongeren Federatie
Wat vindt u van Erdogan?
“Hij is belangrijk voor Turkse Nederlanders. De afgelopen tweeënhalf jaar doet hij het heel goed. Hij maakt van Turkije een economische grootmacht en geeft het land veel meer vrijheid. Je mag van hem houden en je mag hem haten. Maar het is niet nodig om hem te vernederen met termen als ‘geitenneuker’ of ‘pedofiel’. Als je Willem-Alexander beledigt, beledig je het hele Nederlandse volk. Zo is het ook met Erdogan: beledig je hem, dan beledig je iedere Turk. Omdat Erdogan onze president is. Hij representeert Turkije.”
Wat merkt u in Nederland van spanningen in Turkije?
“Ik merk dat Koerdische terroristen steun krijgen van Nederlandse media en de ondergrondse Gülen-sekte (ook wel bekend als Gülenist/Gülen-terreurbeweging FETO) met valse informatie de publieke-opinie manipuleert, en hiermee de harmonie in Nederland beschadigt en verstoord. Als jongeren voor IS demonstreren, heten ze terroristen. Maar de Koerdische PKK mag hier rustig demonstreren. Ze wordt in de media zelfs een ‘arbeidersorganisatie’ genoemd! Zo verlies ik mijn vertrouwen in Nederland.”
Mag Turkije zich bemoeien met Turkse Nederlanders?
“Nederland bemoeit zich ook met binnenlandse zaken van Turkije, dus waarom niet? Dat Turkije informatie verzamelt over beledigers van Erdogan, vind ik terecht. Het staat in het Nederlandse wetboek: een bevriend staatshoofd mag je niet beledigen.”
Ook werden dezelfde vragen aan andere Turken en/of Turkije afkomstige gevraagd.
De Europees Turkse Krant ©
Er zijn verbeteringen toegevoegd aan dit artikel.