avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
35,6540
EURO
37,1642
ALTIN
3.150,00
BIST
10.025,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Başkanlığı içeren Anayasa taslağı uzlaşı sonrası Meclis’te, şimdi ne olacak?

Anayasa taslak metninde uzlaşı sağlandı. Metin üzerinde sağlanan mutabakata göre, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi için Meclis’te salt çoğunluk yeterli olacak.

Başkanlığı içeren Anayasa taslağı uzlaşı sonrası Meclis’te, şimdi ne olacak?
10.12.2016
A+
A-

Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında gerçekleşen ve her iki partinin yeni anayasa kapsamında oluşturduğu kurulların yaptığı görüşmeler neticeye ulaştı. AK Parti ve MHP, yeni anayasa taslak metni üzerinde mutabakat sağladı.

Alınan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı’nın Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda MHP ile yaşanan anlaşmazlık çözüldü ve metne son şekli verildi. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanlar’ın Yüce Divan’a gönderilmesinin talep edilebilmesi için Meclis’te salt çoğunluk yeterli olacak. Soruşturma komisyonunun kurulabilmesi için 330 oy gerekli olacak. Teklifle komisyon kurulabilmesi için 5’te 3 çoğunluk aranacak. Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakanlar’ın Yüce Divan’a gönderilebilmesi için ise Meclis’te 3’te 2 çoğunluk aranacak.

Diğer yandan, değişiklik paketinde, Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarma yetkisi de sınırlı şekilde yer alacak. Cumhurbaşkanı, özgürlükler konusunda kararname çıkaramayacak. Ayrıca Anayasa’da ‘münhasıran kanunla düzenlenir’ denilen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Kararnamelerin denetimini Anayasa Mahkemesi yapacak. Meclis çıkarılan kararnameyle ilgili kanun çıkardığında, kararname geçersiz olacak.

Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkacak
Anayasa değişiklik teklifinde dikkat çeken bir başka konu ise milletvekili sayısındaki artış olacak. Meclis’te şu anda sandalye sayısı 550, bu sayı sağlanan mutabakatla 600’e çıkacak. Bunun yanında yedek milletvekilliği konusunda da uzlaşı sağlandı. Seçilme yaşı da 18 olacak.

HSYK üyelerinin yarısı Cumhurbaşkanı tarafından atanacak
HSYK üyelerinin yarısı Cumhurbaşkanı tarafından atanırken, diğer yarısı Meclis tarafından seçilecek. Anayasa Mahkemesi üyelerinin atanması konusunda herhangi bir değişiklik olmayacak.

Cumhurbaşkanı 5+5 olmak üzere iki dönem seçilmiş olacak. Değişiklikle, Cumhurbaşkanı’nın partisi ile ilişkisi devam edecek. Başbakan Binali Yıldırım’ın da imzaladığı öğrenilen metnin, bugün Meclis’e sunulması bekleniyor.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.