Avrupa Birliği ile Türkiye arasında ipler koptu. Avrupa Parlamentosu Türkiye ile müzakerelerin durdurulmasına ilişkin tasarıyı oyladı. Tasarı 37’ye karşı 479 gibi ezici bir çoğunlukla kabul edildi.
2005 yılında Türkiye ile müzakerelere onay veren Avrupa Parlamentosu 11 yıl sonra tam ters yönde bir karar aldı.
Türkiye ile üyelik müzakerelerinin dondurulmasına ilişkin tasarı Fransa”nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosu Genel Kurul oturumunda oylandı.
Karar 37’ye karşı 479 gibi ezici bir çoğunlukla alındı
Tasarı 37’ye karşı 479 gibi ezici bir çoğunlukla kabul edildi. Oylamada 107 üye de çekimser görüş bildirdi.
‘üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği’ belirtilen karar metninde, “Avrupa Parlamentosu, temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından Türkiye’de alınan orantısız ve baskıcı önlemleri güçlü şekilde kınamaktadır” denildi.
Ankara’nın idam cezasını devreye sokmasının katılım sürecinin resmen askıya alınmasına neden olacağı da belirtilen karar metninde Vize muafiyeti için şart olan bazıları özel öneme sahip 72 kriterden 7’sinin karşılanmadığı kaydediliyor.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz onay süreci sonrasında belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM’ye de gönderecek.
AP’nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi olmamakla birlikte, alınan karar AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi anlamda mesaj niteliği taşıyor.
Türkiye ve AB arasındaki üyelik müzakereleri konusunun 15 aralıkta toplanacak AB Liderler Zirvesi’nde gündeme gelmesi bekleniyor.
Oylama sonunda ilk açıklama Türkiye raportörü kati piri’den geldi. Piri “Bu ‘diyaloğu durdurmalıyız’ anlamına gelmemeli. Bu sadece AB’ye girmek isteyen ülkede olanlara tepki. Entegrasyon sürecinde müzakerenin saygınlığı kalmadı.” dedi.
Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER