Kırım ve Ukrayna nedeniyle karşılıklı ambargo uygulayan Rusya ve Batı ülkelerinin faturası kabarıyor. Avrupa ambargo nedeniyle 100 milyar euro kayıp yaşarken, toplam 2 milyon kişinin işi riskte. En büyük zarar ise 27 milyar euro ile Almanya’da
Kırım ve Ukrayna’daki gerilimin ardından gelen Rusya’ya ağır yaptırımlar Avrupa ülkelerine tam 100 milyar euroluk zarar verdi. Rusya’yı Kırım’dan vazgeçirmek amacıyla başlatılan ve 6 ay daha uzatılan yaptırımlar yüzünden hem Rusya hem de AB ekonomisi ağır darbe almaya devam ediyor. Avusturya Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (WIFO) tarafından hazırlanan raporda, AB’nin yaptırım ısrarının 100 milyar euronun yanı sıra 2 milyondan fazla insanın işini yitirmesine neden olacağı da vurgulandı. En büyük zararı gören ülke ise Almanya oldu. Sadece Almanya’da 465 bin kişinin işi tehlikede ve 27 milyar dolarlık bir kayıp var. Uzmanlara göre Almanya’nın önümüzdeki yıllarda Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nda (GSYİH) yüzde 1’lik negatif etki olacak. Almanya’nın ardından Polonya, İtalya, İspanya, Fransa ve Estonya en çok etkilenen ülkeler olarak sıralanıyor. İtalya’da 200 bin kişinin istihdamı risk altındayken Fransa’da bu rakam 150 bin. İki ülkenin GSYİH’sinde negatif etki ise sırasıyla yüzde 0.9 ve 0.5 olarak tespit edildi.
2015 ZARARI 80 MİLYAR DOLAR
2014 yılında Rusya’ya ambargonun maliyetinin 26.7 milyar dolar olduğunun tespit edildiği raporda 2015 yılı tahmini ise 80 milyar dolar. Rusya’nın en büyük ticari partneri olan Avrupa Birliği ile ticareti üçte bir oranında azaldı. Ocak ve şubat aylarında gıda ithalatını yüzde 40 oranında kısan Rusya’nın bu karşı hamlesinin etkisi ise enflasyonda yüzde 17’lik bir etki yaptı. Ülkede enflasyon son 13 yılın en yüksek seviyesine geldi. Ülkede enerji ihracatı geliri 2015’in ilk iki ayında yüzde 40 geriledi.