avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,2796
EURO
37,2197
ALTIN
3.073,31
BIST
9.006,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Almanya’da konut fiyatlarındaki rekor artış

Almanya’da konut fiyatları 2021’in son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12,2 artarak, 2000’den beri en yüksek çeyreklik artışı kaydetti. …

Almanya’da konut fiyatlarındaki rekor artış
28.03.2022
A+
A-

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut emlak fiyatlarına ilişkin 2021 son çeyrek ve 2021 verilerini açıkladı.

Buna göre, Almanya’da konut fiyatları geçen yılın ekim-aralık döneminde 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 12,2 arttı.

Destatis açıklamasında, söz konusu artışın geçen yılın ikinci çeyreğinde 10,8 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 12 yükselişten sonra geldiğini belirtilerek, “2000’de kayıtların tutulmaya başlangıcından bu yana konut amaçlı gayrimenkul fiyatlarında önceki yılın üç aylık dönemlerine yine en güçlü fiyat artışı oldu.” denildi.

Ülkede konut fiyatları 2021 yılı genelinde de ortalama yüzde 11 arttı. Konut fiyatları 2020’de ise ortalama yüzde 7,8 artış kaydetmişti.

Almanya’nın büyük şehirleri Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Düsseldorf’da ortalamanın üzerinde artışlar olması dikkati çekti.

Öte yandan, müstakil ve yarı müstakil evlerin fiyatları da 2021’de 2020’ye göre yüzde 12,8 artış gösterdi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tarihi olarak ucuz konut kredileri sağlayan aşırı gevşek para politikası konut fiyatlarını daha da yukarı iterken, uzmanlar Almanya’da gayrimenkulde aşırı değerlemeye karşı uyarıyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Almanya’da konut fiyatları ve kiralar hızla artarken, salgın, toplumsal eşitlik ve finansal istikrara ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor. Berlin’den Köln’e kadar Almanya’nın birçok kentinde aileler, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmayı “imkansız” buluyor.

Almanya’da daha fazla insanın yüksek kirada sıkışıp kalmasının siyasi kutuplaşmalar ve daha büyük eşitsizliklere yol açması endişesi bulunuyor.

Analistler, konut arzının düşük kalması, göçmen akını, tarihin en düşük faiz oranları, salgın dönemindeki kısıtlamalar nedeniyle biriken tasarruflar ve evden çalışmayla daha fazla alanda bulunma isteğinin artmasının konut fiyatlarındaki yukarı yönlü trendi ivmelediğini söyledi.

Alman Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) Bankası Ekonomisti Martin Güth, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Fiyat artışlarındaki yenilenen artış, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ve ECB’nin Alman emlak piyasasında bir balonun ortaya çıkmasından endişe duymakta haklı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.” dedi.

Güth, bununla birlikte enflasyonun hızla artması, faiz oranlarının önemli ölçüde yükselmesi ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle emlak piyasasında kartların şu anda yeniden karıldığını belirterek, Ukrayna’dan gelen mültecilerin yeni konut talebi oluşturacağına işaret etti.

Bundesbank, uzun süredir Alman emlak piyasasında artan tehlikelere karşı uyarıda bulunuyor. Bundesbank’ın şubatta yayınlanan bir raporunda, “Konut amaçlı gayrimenkullerdeki aşırı değerlenmeler arttı” denilerek, son tahminlere göre, 2021’de şehirlerdeki emlak fiyatlarının sosyo-demografik ve ekonomik temellerin belirttiği fiyatın yüzde 15 ila yüzde 40 üzerinde olduğu vurgulanmıştı.

Bu arada, 2020’de konutta aşırı değerleme yüzde 30’a ulaşmıştı.

Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.