Perinçek-İsviçre davasına 6 gün kala, Almanya ders niteliğinde bir yanıtla Sol Parti milletvekillerinin soykırım propagandasını boşa çıkardı. 3 milletvekilinin Alman hükümetine verdiği önergede, “1915 olayları soykırım olarak değerlendirilecek mi? Yüzüncü yıldönümünde anma yapılacak mı?” gibi sorular yöneltildi. Hükümetin yanıtında, 1915 olayları “soykırım” olarak nitelenmedi, anma da yapılmayacağı belirtildi. Olayların tarihçiler tarafından araştırılması gerektiği vurgulandı.
Almanya hükümeti, Sol Parti’den 3 milletvekilinin verdiği Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin soru önergesine net yanıtlar verdi. Alman hükümeti, 1915 olaylarını “soykırım” olarak nitelemedi, olayların tarihçiler tarafından araştırması gerektiği belirtti.
Yazılı önergede Sol Parti’nin Federal Meclis vekillerinden Ulla Jelpke, Christine Buchholz ve Sevim Dağdelen’in imzası vardı. 9 Aralık’ta verilen önergede Alman hükümetinin 1915 olaylarını soykırım olarak değerlendirip değerlendirmediği soruldu.
Yanıtta, Birleşmiş Milletler Soykırım’ın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne atıf yapıldı, sözleşmenin geriye dönük uygulanamayacağı vurgulandı. Soykırım iddialarının bilimadamları tarafından araştırılması gerektiği belirtildi. Araştırmanın konunun muhattapları yani Türkiye ve Ermenistan tarafından yapılması gerektiği ifade edildi.
Önergede Alman hükümetine “Soykırım iddialarının 100. yıldönümünde anma toplantısı düzenlenip düzenlenmeyeceği” soruldu. Alman hükümeti soruya “24 Nisan için herhangi bir anma hazırlığı olmadığı” yanıtını verdi.
Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier’in Ermenistan ziyaretine ilişkin yöneltilen “Soykırımın ve 100. Yıldönümünün konu olup olmadığına” yönelik soruya, “Dışişleri Bakanı Steinmeier tehcir ve katliamların mağdurlarını andı” yanıtı verildi.
Alman Hükümeti yazılı yanıtında ayrıca, “Ermenistan, Türkiye ve uluslararası tarihçilerden kurulu bir komisyonun hayata geçirilmesini” savundu. Sorunun çözümünün Türkiye ve Ermenistan arasında olduğu Alman hükümetinin yanıtında üç kez vurgulandı. Soykırım iddiasının ders kitaplarına konulmayacağı vurgulandı.
“Görüşme için Türkiye önce soykırım tanınmalı mı” sorusu “önkoşulsuz görüşme” şeklinde yanıt buldu. “Soykırımın inkarına ceza gelecek mi?” sorusu için de Alman hükümeti, “soykırım inkarını genel olarak cezaya tabii tutmak uygun değildir.” ifadelerini kullandı.