ABD ve Avrupalı yetkililer doğalgaz üretici ülkeler ve Asya’daki ithalatçı müşterileriyle bir kriz anında enerji açığı yaşamamak için görüşmelerde bulunuyor. Üreticilerin yedek kapasitelerinin Rusya’nın sağladığı miktarı karşılayamayacağını düşünen yetkililer ithalatçı Asya ülkeleriyle swap anlaşmaları üzerinde duruyor. …
Bloomberg kaynaklarına göre ABD ve Avrupalı müttefikler, aralarında Çin’in de bulunduğu birçok doğalgaz ithalatçısı ülkeyle Ukrayna krizinin kötüleşmesi durumunda bu yakıtın bir kısmını Avrupa’ya yollamaları hususunda görüşüyor.
Kaynaklar Joe Biden yönetiminin, Asya’da Çin’in de dahil olduğu Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkelerle görüşüldüğünü fakat Çin ile yapılan görüşmelerin kısıtlı olduğunu belirttiler.
ABD, Ukrayna’yı işgal edecekleri iddialarını defalarca reddeden Rusya Başkanı Vladimir Putin’in sözünü tutmaması durumunda Rusya’ya uygulanacak yaptırımlar nedeniyle Avrupa ülkelerinin enerji sorunu yaşamayacaklarından emin olmak istiyor. Avrupa ve ABD’li yetkililer Ukrayna ile yaşanacak bir savaş durumunda uygulanacak yaptırımlara Rusya’nın gaz akışını kesmekle karşılık verebileceğinden endişeleniyorlar.
Rusya’nın Avrupa’da kullanılan gazın yüzde 40’ını sağladığını göz önünde bulunduran Beyaz Saray yetkilileri, Katar, Nijerya, Mısır ve Libya gibi ülkelerle acil durum halinde gaz tedarikini artırmaları hususunda görüşmelerini sürdürüyor.
Avrupa Birliği yetkilileri ise Asya ülkeleriyle uzun dönemli doğalgaz kontrat swapları için görüşmeler yürüttüklerini belirtiyor.
Petrolün aksine gaz piyasası çok az miktarda yedek kapasiteye sahip ve hiçbir üretici ülke kısa sürede daha fazla gaz sağlayabileceğine dair taahhütte bulunmadı. Dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz ihraç eden ülkelerinden Katar’ın enerji bakanı konuyla ilgili yaptığı açıklamada Rusya’dan ortaya çıkacak açığı dünyada hiçbir ülkenin tek başına karşılamasının mümkün olmadığını kaydetti.