10 yıl önce kaldırılan uyum mecburiyeti yasası, 1 ocak 2022’de yeniden uygulanacak.
Hukükmet mutabakatı’na göre Hollanda’ya aile birleşimi yoluyla gelecek olanlar Hollandaca kurslarına katılmak ve diğer kuralları öğrenmek mecburiyetinde olacaklar. Türkiye-Avrupa Birliği arasında imzalanan Ortaklık Konseyi Kararı nedeniyle 10 yıl önce iptal edilen uyum şartı, Belediyeler verilen bir yetki ile yeniden uygulanacak. Hollanda’a Türk analist, yazar ve gazeteciler ise demokratik tepkilierini gösteriyorlar.
Hollanda’da, Rita Verdonk’un Uyum Bakanı olduğu sırada konulmuş olan ‘Hollanda’ya Uyum Yasası’, Türkiye’den aile birleşimi kanalıyla gelecek olan insanlarımız için büyük bir engel teşgil ediyordu. Bireyin, Hollanda’ya gelmeden önce Hollanda dilini ve tarihini bilme zorunluluğu yaratan o yasanın yürürlükten kalkması için, Hollanda’daki tüm sivil toplum kuruluşları ile el ele vermişti.
Dönemin Uyum Bakanı Rita Verdonk’a, uygulamalardaki katı tutumu dikkat çekmişti. Bakan Rita Verdonk, hükümet değişikliğinden sonra gidince çok sevinmiştik.
Verdonk’un ayrılmasından sonra yerine atanan Uyum Bakanı Ela Vogelaar umudumuz olmuştu. Ne var ki, ılımlı ve olumlu olarak bilinmesine rağmen Verdonk’un politikasını devam ettirmekle eleştirilen Vogelaar konuyla ilgili basın toplatıları yaparak açıklamalarda bulunmuşu. Hollandaca Wijlen (rahmetli) olan Vogelaar, 69 yaşında iken intihar ederek hayatına son verdi.
Verdonk’un yerine gelen İşçi Partili Ella Vogelaar umut olmuştu. Ne var ki, Ella Vogelaar da, sosyal-demokrat olmasına rağmen bu zorunluluğun yürürlükte kalmasından yana olduğu dikkat çekmişti.
Daha sonra ise Türk Sivil Toplum Kuruluşları’nın verdiği mücadeleler meyvesini vermiş ve 10 yıl önce bu yasa yürürlükten kaldırılmıştı. Gerekçe ise; ‘Türkiye-Avrupa Birliği arasında imzalanan Ortaklık Konseyi Kararı’ idi. Yani, Avrupa Birliği ülkeleri, Türkler’e karşı böyle bir şart koyamazlardı.
Aile birleşimi kanalıyla Hollanda’ya gelecek olanlara derin bir nefes aldıran, 10 yıl önce kaldırılmış olan yasa, Mark Rutte’nin başbakanlığında kurulan yeni Rutte 4 hükümetinin yanınladığı hükümet mutabaktıyla şimdi Belediyelere verilen bir hak nedeniyle yeniden uygulanmaya başlanacak.
Yeni yılın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecek olan yeni uygulamaya karşı neler yapılabileceğini ise henüz belli değil. Avukatlar Fadime Kılıç ve İsmet Özkara’nın, Belediyelere verilen sinsice bir yetki ile yeniden uygulanacak olan bu kurallara karşı harekete geçecekleri öğrenildi.
Analist, gazeteci-yazar İmdat Kaymaz ise verdiği beyannatta eleştirilerini sıraladı ve değerlendirmelerde bulundu. Kaymaz, “Dördüncü Rutte hükümeti’nin iyi tarafları var ama kötü tarafları da var. Mesela kesenin açığını az da olsa açması iyi bir şey ama biz Hollanda Türklerini özellikle ilgilendiren maddeler de var. Bunun en önemlilerinden biri de Türkiye’den gelenlere uyum zorunluluğunun getirilmesidir. Bu Avrupa topluluğu ve Türkiye arasındaki 1963 anlaşmasına ve 1970 katma protokolüne aykırı bir durum’dur! Ama Hollanda kendi imzaladığı anlaşmalar bile uymuyor maalesef. Kimse doğru düzgün dil konuşup entegre olmasına karşı değil ama Hollanda hükümetinin asıl hedefi asimilasyondur. Bunu entegrasyon diye pazarlıyor dünyaya. Sonuçta entegrasyona kim karşı olabilir? Önümüzdeki dönemde, bu Rutte’nin kuruduğu 4 hükümetinin hükümet mutabakatı hakkında bir yazı dizisi serisini kaleme alıp, doğrusunu yanlışını ayıklayıp ortaya koyacağım, konuyu aydınlatıp anlatmayacağım siz sevgili okurlarım için.” dedi.
Hollanda’nın, sinsice bir planı ile Beledyeler tarafından uygulanacak olan Uyum Yasası’nın yeniden durdurulması için, açılacak olan yeni mahkemelere ihtiyaç olacak. Sürecin nasıl sonuçlanacağı merakla bekleniyor.
Avrupa Türk Gazetesi © ÖZEL HABER