avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,4656
EURO
36,3833
ALTIN
2.960,69
BIST
9.288,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Çok Şey KATAR

Avrupalı Türkleri sesi AVRUPA TÜRK GAZETESİ’nin yazarı Murat Bozkurt yazdı.

Çok Şey KATAR

Bağımsızlığa düşkünlüğü ile bilinen Körfez ‘in önemli bir değeri olan Katar. Öyle de bir aşikar ki Katar ‘ın artarak devam eden global boyuttaki başarılarını mezvu hale gelmiş. Ekonomik yatırımlarını başarılı bir şekilde ilerleten bu ülkeyi kıskananları hırs bürümüş durumda. Çünkü okyanus ötesinden erken bir hamle geldi. İlk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan ‘a gerçekleştirdi Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump.

Küre başında ellerinin tek bir hedefte birleştiğini gördüğümüz Körfez ülkelerinin ilgisi epey büyük olmuştu Amerika Başkanı Trump ‘a. Neyse ki süreçte Amerikan oyunlarına fırsat vermeyen Katar hariç. Bugün bizim ülkemizde de bankacılık ortaklığı başta dahil olmak üzere gayrimenkul yatırım ortaklığı da yaptığını bildiğimiz Katar. Teşekkür borçluyuz aslında Katar ‘a. Bölgenin oyunlara gelmeyen yüzölçümü küçük, nüfus yoğunluğu az, ülke yoğunluğunun çok büyük bir kısmı da yabancı kökenli olan zaten bu ülke Amerika ‘nın emperyalist tutumuna baş eğmek zorunda kalmadığını ispatlamıştır. Bölgenin son hamlesi olacağını ispatlarcasına atak veren bu ülke masa başı oyununda kendisine komşu ülkelerin bir anda hedef noktası haline geldi. O bölge de Katar ne masabaşı yeni imzalanan silah antlaşmasından doğacak oyunlara uymuyordu. Öyle de bir durum söz konusu ki okullarımızda 8. sınıftan beri tarih derslerine de konu olan ‘’Sykes-Picot Antlaşması’’ dediğimiz bu oyundan beri süre gelen bir detay daha mevcuttur. Bu detay İngiliz sömürgeciliğin Fransa ile beraber ortaya koymaya çalışacağı ‘’Büyük Arap Dünyası’’ adı altında ki oyalama sürecidir. Fransız bir temsilci olan General Jorj Picot ile İngiliz olan bir temsilci Diplomat-Subay Mark Sykes gizli bir şekilde birlikte çizdiği plan 3 Ocak 1916 tarihinde karara bağlanılmaya çalışıldı. Tarihler o günden 2 Aralık 1971 tarihine kadar ki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ‘nin kuruluş gününe değin. Pek sinsi olan bu oyunlar Katar ‘ı masabaşı uyduruk amaçlı tasarımı olan Sykes ‘ın bayrağın altına da sindiremedi.

Düşünülmeliydi ki belki de sömürgeci zihniyetin bölgeden yola çıkarak İran üstü nden son kale olan Türkiye ‘yi de tehdit almak amaç. Nihayet büyük meclisten alınan karar çok önemli bir olaydır. Olay tamamıyla coğrafya da İslam için birlik olarak algılanılması zorunluluğuna gelmiştir. Hatta herşeye rağmen önemli olan dil ve din birliği diye düşünen bitap halde ki Irak bile Katar ‘a destek olduğunu açıklamıştır. Irak ve İran yıllar süre gelen aralarında ki savaşın verdiği soğuk siyasi ilişkilere rağmen aynı safta yer almak zorunda olduklarını görebilmişlerdir. İran da şu anda Katar ‘a destek veren bir pozisyonda olduklarını açıklamşıtır.

Katar ‘dan doğan hamleye karşı İran ve Irak ’ta dahil Türkiye bu bölgede ki ziyaretinden sonra Tel Aviv ‘e geçip Yahudiliğin merkezi durumda ki İsrail ‘e ziyaret yapıp önce bölgede ki hedefi kürede Mısır ‘ın da dahili ile ulaşılmak üzere olduğunun hesabının dökmeye gitmiştir. Bu süreçte de olumlu sinyal alan Amerika Başkanı hemen arkasından Hristiyanlığın bir merkezi Vatikan ‘a geçerek elindekileri Papa ’ya dökmüştü. Kuşkusuz ki bu ziyaretlerin sıralamasının bile altında yatan bir mesaj yatmaktaydı.

Murat Bozkurt – Avrupa Türk Gazetesi yazarı
Avrupa Türk Gazetesi © GAZETEMİZİN YAZARI

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.