avrupahollandaalmanyabelcikafransafetoakpchpmhpiyip
DOLAR
34,4944
EURO
36,3655
ALTIN
2.965,81
BIST
9.221,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Okyanus’a kumpas

Paralel Yapı’nın ilk ekonomik kumpasının detaylarına SABAH ulaştı. Paralel Yapı, Konya merkezli Okyanus Grubu’nu ele geçirmek için şirket patronunu ihaleye fesat karıştırmaktan hapse attı, “Şirketleri devret yoksa 5 yıl yatarsın” diye de tehdit etti

Okyanus’a kumpas

Paralel Devlet Yapılanması’nın (PDY) 2008’de enerji alanında faaliyet gösteren bir şirkete kurduğu akıl almaz kumpasla ilgili çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Enerji, inşaat, güvenlik, sağlık ve temizlik sektörlerinde büyük yatırımları bulunan Konya merkezli Okyanus Şirketler Grubu, Paralel Yapı tarafından çökertilmeye çalışıldı. İşte PDY’nin ilk büyük ekonomi kumpasının detayları:

MÜSTAKBEL DÜNÜRE BASKI

Ankara dahil 12 kentte doğalgaz dağıtımı yapan 7 bin çalışanlı Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik karanlık tezgâh, 2008’in Temmuz ayında, grubun enerji piyasasındaki hisselerinin yükselişe geçtiği bir dönemde başladı. Bu dönemden itibaren grubun patronu Nusret Argun’u teknik ve fiziki takibe alan Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, kumpas sonucunda açılacak davanın, Özel Yetkili Mahkemeler’de görülmesi için dosya kapsamını CMK 250. Madde’ye göre oluşturdu. O dönemde Konya KOM Şube’nin başında olan Anadolu Atayün de (Şimdi açığa alındı. Tutuklu, İstanbul Terörle Mücadele eski şube müdürü Yurt Atayün’ün ağabeyi) Argun’u bir avukat tutmak üzere gittiği Adana’da fiziki takip sınırlarını aşıp taciz edercesine izletti. Adana’da Veysel Güler adlı avukatla bir kebapçıda buluşan Argun’un yanındaki masaya bir kamera kuruldu ve görüşme açıktan kayda alındı. Argun’un Konya’daki ofisine de böcek yerleştirildi, üstelik izleme-dinleme kararı kaldırıldığı halde, teknik takip devam etti. Nusret Argun, eşi ile birlikte yaptığı alışverişler sırasında bile fiziki takibe alındı. Yetmez gibi Argun tutuklanmadan önce evinin kapısına “İçeri girmen yakın” yazılı notlar yapıştırıldı. Nusret Argun’un kızını istemeye gelen aileye, “Argun cezaevine girecek, bu aileyle dünür olunmaz” diye baskı yapıldı. Nusret Argun, sonuçta ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla 27 Eylül 2008 günü tutuklandı. Bunun ardından 1990’larda başbakanlık yapmış eski bir siyasetçinin kuzeni olan işadamı devreye girdi.

YA DEVİR YA DA CEZAEVİ

Bu işadamı, şirkette üst düzey yöneticilik yapan Nusret Argun’un sağ kolu Yılmaz Altınsoy’u ofisine çağırdı ve Argun’un enerji piyasasının yüzde 14’üne hâkim olan şirketleri kendisine 50 milyon dolara devretmesi karşılığında serbest bırakılacağını, aksi takdirde 5 yıl cezaevinde yatacağını söyledi. Teklif, avukatı aracılığıyla tutuklu işadamına iletildi. Fakat Nusret Argun, malvarlığına tehditle el konulmasına şiddetle karşı çıkarak, “160 milyon dolarlık şirketlerimin hisselerini 50 milyon dolara vermem. Cezaevinde ne kadar yatırırlarsa yatırsınlar” dedi. Ve Argun, Okyanus Grubu davasında toplam 180 yıl hapis cezası aldı. 66 ay hapis yattıktan sonra tahliye oldu. Yani kendisini tehdit eden işadamının 5 yıl önce söylediği kadar hapis yatmış oldu.

YARGIYI BİLE DİNLEDİLER
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı dosyayı Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Dosyayı alan ilk savcı olan Cengiz Bal, görevsizlik kararı verip dosyayı Konya’ya iade etti. Bal bunun üzerine görevden alındı. Ardından Mehmet Düzgün adlı savcı soruşturmayı üstlendi. Ancak Konya KOM’un isteklerini yerine getirmeyince dosya ondan da alındı. Bunun üzerine dosya Paralel Yapı’ya yakın Adalet Bakanlığı müfettişleri üzerinden Konya’da yeniden görevsizlik kararı verdirilerek Adana’ya gönderildi. Bu arada adalet müfettişleri, dosyaya bakan savcı ve hâkimlerle ilgili, olay ve dava yeriyle ilgisi olmayan telefon dinleme kararı aldırdı. Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Aydın Ünal, Nusret Argun için bin 205 yıl gibi rekor bir hapis cezası istedi. Davada Argun’un yanı sıra 43 sanık yargılandı. Yargılama sürerken mahkeme, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması gündeme gelince, yargılamayı hızlandırdı. Ve Nusret Argun tutuklandıktan 5 yıl sonra 26 Haziran 2013’te 180 yıl hapis cezası aldı. 17 Aralık sonrası özel yetkili mahkemelerle ilgili yasa değişikliğinin ardından da 12 Mart 2014’te tahliye edildi.

Ferhat Ünlü – Sabah

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Avrupa Türk Gazetesi'ne aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.